6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το δέρμα του μωρού

μωρό υγεία παιδί

Θέλει ιδιαίτερη φροντίδα

Το δέρμα του μωρού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα γι’ αυτό χρειάζεται συνεχή φροντίδα και περιποίηση.

Έχει επίσης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων. Ας δούμε ποια είναι.

Πολλά μωρά γεννιούνται με το εμβρυικό σμήγμα

Στην αρχή το δέρμα του νεογέννητου μπορεί να είναι καλυμμένο με μία λευκή, παχύσρευστη ουσία, γνωστή και ως εμβρυικό σμήγμα ή vernix caseosa. Αποτελείται από νερό, νεκρά κύτταρα και λίπος και ουσιαστικά λειτουργεί ως εμπόδιο και «φυλακίζει» την φυσική υγρασία του δέρματος προστατεύοντας παράλληλα από τα βακτήρια.

Πολλά παιδιά και ιδιαίτερα αυτά που γεννιούνται πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού γεννιούνται με εμβρυϊκό σμήγμα, ή μπορεί να υπάρχουν υπολείμματά του σε σημεία όπως στον λεπτό ή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Το δέρμα του μωρού είναι επιρρεπές σε εξανθήματα

Το δέρμα του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως με αποτέλεσμα να έχει υψηλότερο pH από αυτών των ενηλίκων. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση σαπουνιού που έχουν pH παρόμοιο με αυτό του δέρματος. Έρευνες δείχνουν ότι το 10-50% των μωρών εμφανίζουν ερεθισμούς και κοκκινίλες στο δέρμα τους τους πρώτους μήνες.

Είναι επίσης τόσο λεπτό όσο μία κόλλα Α4

Το δέρμα του νεογέννητου είναι λεπτό και πολύ ευαίσθητο με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει βακτήρια και δερματίτιδα.

Το μωρό είναι πιθανό να έχει τρίχες σε όλο το σώμα του

Όταν ακόμη το μωρό είναι στη μήτρα και περνάει από όλα τα αναπτυξιακά στάδια, στο τέλος του πρώτου τριμήνου εμφανίζονται οι πρώτες τρίχες οι οποίες καλύπτουν όλο το σώμα. Οι τρίχες αυτές είναι πολύ λεπτές, άχρωμες και είναι το πρώτο προϊόν των τριχοθυλακίων. Αυτό είναι και το λεγόμενο lanugo.

Το lanugo προστατεύει το έμβρυο από τη συνεχή έκθεση στο αμνιακό υγρό και συνήθως εξαφανίζεται μέχρι την 28η εβδομάδα κύησης. Ωστόσο, κάποια μωρά μόλις το 3%, γεννιούνται με αυτό χωρίς ωστόσο να συνεπάγεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

To δέρμα του μωρού δεν χρειάζεται καθημερινό μπάνιο

Το μωρό ειδικά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του δεν χρειάζεται να το κάνετε μπάνιο καθημερινά. Μάλιστα, μπορείτε η καθημερινή επαφή με το νερό και τα διάφορα σαπούνια να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιδερμίδα του. Προσπαθήστε να κάνετε μπάνιο το μωρό περίπου τρεις φορές την εβδομάδα.

Το δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο στον ήλιο

Το λεπτό δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο για ηλιακά εγκαύματα για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν τα μωρά κάτω των έξι μηνών να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο.

Η δερματική επαφή με το μωρό προκαλεί την παραγωγή των ωκυτοκίνης

Ένα χάδι ή μία αγκαλιά έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο του μωρού με αποτέλεσμα να ενισχύεται το δέσιμο μεταξύ μωρού και γονιού.

Με πληροφορίες από youaremom.com

Πηγή φωτό: pixabay