Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας:  Με τις καλύτερες εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις μέχρι τώρα δυναμικές δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών, συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020.

Πρόκειται για ένα σύνολο εκδηλώσεων και παρεμβάσεων με σύνθημα «Μετακινήσου υπεύθυνα!», στον απόηχο της περσινής πανελλήνιας βράβευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών ως δήμου-«πρότυπου βιώσιμης αστικής κινητικότητας», ανάμεσα στις έξι καλύτερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σε μία ειδική τελετή στην Αθήνα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας-European Mobility Week (16 με 22 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2002, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αυτές (χρήση ποδηλάτου, περπάτημα, κ.λπ.) εξασφαλίζοντάς τους μια πιο ασφαλή και φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινότητα.

Στέλνοντας το μήνυμα ότι κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα, και με σύνθημα «Μετακινήσου υπεύθυνα!», το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» (Zero-emission mobility for all), και στόχος «της Ευρώπης -και της Ελλάδας- είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό, αντικατοπτρίζοντας τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal», όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Διαβάστε επίσης
Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών: "Αν μας πουν ότι πρέπει να γίνει lockdown, θα το κάνουμε"

Στο πλαίσιο αυτό, το ποδήλατο, η ηλεκτροκίνηση και η πεζοπορία στη φύση βρέθηκαν φέτος στο επίκεντρο του πολυποίκιλου προγράμματος δράσεων που ετοίμασαν ο δήμος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του covid-19, με συντονιστές τους δημοτικούς συμβούλους Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάση Καλτσίκα.

Το πρόγραμμα

Οι δράσεις και ολοκληρώνονται αύριο, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, και οι οποίες είναι οι εξής:

• 10:00-12:00 // 2ο Δημ. Σχολείο Ευαγγελίστριας
Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Συμβολικός αποκλεισμός δρόμων, καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Δ.Ε. Αγ.Παύλου στην περιοχή της Ευαγγελίστριας.

• 10:00 Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, του Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A και της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Organic Electronic Technologies (OET) με μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εφαρμογή των καινοτόμων τεχνολογιών του τομέα της νανοτεχνολογίας στις έξυπνες πόλεις και στην πράσινη μετακίνηση.

• 12:00-13:30 // Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι), Νεάπολη
Ενεργητική πληροφόρηση πολιτών για τη βιώσιμη κινητικότητα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PE4Trans από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ.

• 18.00 Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Επίδειξη ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ηλεκτρικού ποδήλατου και πατινιού στους μαθητές του σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *