Χατζηδάκης: «Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κωστής Χατζηδάκης

Τι τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του OPEN.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες», τόνισε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Μόνο το υπουργείο Υποδομών θα δώσει εκεί 900 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία. Εάν υπάρχει περίσσευμα το δίνουμε, δεν τα κρατάμε για εμάς. Δίνουμε όσα αντέχουμε. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος έχουμε δώσει 220 εκατ, επιπλέον. Πρέπει όμως να κρατάμε ένα ζύγι γιατί θα ξεφύγει το πράγμα. Ο ΕΦΚ δεν επιστρεφόταν, άρχισε ένα επιστρέφεται το 2022-2023 και είναι 82 εκατ. ευρώ. Οι άλλες κατηγορίες των πολιτών θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τον φόρο , στους αγρότες θα επιστραφεί. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».

Μετά σχολίασε: «Έχουμε υψηλότερους στόχους για πρώτο γενιές πλεόνασμα φέτος. Πρέπει να βάλουμε 5 δισ. στην άκρη για να μειώνουμε το χρέος της Ελλάδας. Αν δεν έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία, όλα αυτά που έχουμε κερδίσει, αν αρχίσουμε να ξεφύγουμε μπορεί να γίνουν ευχάριστα, αλλά μελλοντικά αυτοί που λένε ‘Ωσαννά’ θα λένε ‘Σταύρωσον Αυτόν’, Υπάρχουν κάποια όρια. Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ειδικά το πρόβλημα στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Δνε υποτιμώ το πρόβλημα των υπολοίπων, αλλά οριακά μπορεί να είναι καλύτερα. Στη Θεσσαλία πράγματι εοχυν πληγεί».

Τέλος, είπε: «Στις τράπεζες γενικώς σε όλο τον κόσμο τα επιτόκια έχουν ανέβει ως μέτρο συγκράτησης του πληθωρισμού. Αν συγκρίνετε, οι διαφορές των δικών μας επιτοκίων, σε σχέση με των ευρωπαϊκών είναι μικρότερα. Ναι είναι μεγαλύτερα αλλά η διαφορά μας μίκρυνε».