Γκανούλης: “Οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει με τι πράγμα έχουν να κάνουν” (ΒΙΝΤΕΟ)

Γκανούλης

Τι τόνισε υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία-Πράσινη Λύση» Φίλιππος Γκανούλης

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία-Πράσινη Λύση» Φίλιππος Γκανούλης παραχώρησε συνέντευξη στην Βεργίνα Τηλεόραση.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ για να μείνει» τόνισε αρχικά ο κ. Γκανούλης.

«Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να σχεδιάσει μία προσαρμογή των έργων υποδομής και της Πολιτικής Προστασίας στα νέα φαινόμενα. Δυστυχώς αυτό που συνειδητοποιώ, είναι πως οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει με τι πράγμα έχουν να κάνουν. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι και να δίνουμε αποζημιώσεις, πρέπει κάτι να κάνουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκανούλης.

«Άκουγα τις προάλλες τον κ. Τζιτζικώστα, ότι τα έργα απορροής των όμβριων υδάτων στη Θεσσαλονίκη, έχουν λάβει υπόψιν τους δεδομένα της δεκαετίας του ΄50 και του ’60. Τί έκανε η διοίκηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια για αυτά τα έργα , τα επαναξιολόγησε;

H Περιφέρεια είναι ένας πολύ μεγάλος χωρικά τόπος. Να μιλήσουμε για τους οικισμούς, προφανώς η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έχει ένα masterplan, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, είμαστε σε φάση εφαρμογής. Τα φαινόμενα δεν αστειεύονται» συμπλήρωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.

«Προφανώς μέσα στις πόλεις δεν μπορούμε να διαπλατύνουμε εύκολα τα ρέματα, άρα πρέπει να πάμε εκεί που δημιουργούνται εξαρχής τα πλημμυρικά φαινόμενα, έξω από τον αστικό ιστό, και να κατασκευάσουμε νέα έργα σύγχρονης υδρονομίας, τα οποία να περιορίζουν αυτή την αιχμή, όσο είναι δυνατό. Πρέπει να έχουμε μία προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα» επεσήμανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία-Πράσινη Λύση».

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Υποχρεωτικά κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα του Αγίου Πνεύματος

«Η διοίκηση της Περιφέρειας έχει εκπονήσει ένα σχετικά καλό πρώτο σχέδιο για την κλιματική αλλαγή αν και απαιτεί εξειδίκευση. Το έχει όμως ξεχάσει σε ένα συρτάρι, σε ένα ράφι. Tι κάνει γι’ αυτό; To εφαρμόζει σε σχέση με τις πολιτικές της; Η απάντηση είναι όχι. Έχω μία αίσθηση πώς αυτοί που μας διοικούν δεν έχουν καταλάβει τη σημαντικότητα αυτού που έρχεται» συμπλήρωσε με νόημα.

«Έγινε μία έκθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δυστυχώς αυτοί που θα πληρώσουν την κλιματική αλλαγή περισσότερο, είναι αυτοί που έχουν την μικρότερη οικονομική δυνατότητα και θα βιώσουν το 78% των απωλειών. […] Θα πρέπει η Πολιτεία να επέμβει να βοηθήσει τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα, είναι σίγουρα μία ιστορία που έχει κόστος. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα δεν έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη σε ότι αφορά στις εκπομπές που συνδράμουν στην σημερινή κλιματική κρίση. Επομένως είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκανούλης.