Γκανούλης: “Οι προτάσεις μας αγκαλιάζουν το σύνολο της κοινωνίας”

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση» και  υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φίλιππος Γκανούλης μίλησε στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.

«Θα είμαστε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Γκανούλης. «Είμαστε μία παράταξη Πράσινη, Οικολογική, εκφράζουμε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ανησυχίες για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής τους, το μέλλον τους, την βιωσιμότητα, όλα αυτά τα ζητήματα είναι στη δική μας ατζέντα. Την υποψηφιότητα μας στηρίζει πρωτίστως το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα με επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο, δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αυτόν τον χώρο, θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι ευρύτερες κι αγκαλιάζουν το σύνολο της κοινωνίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Οι πολίτες πρέπει να μας προτιμήσουν γιατί πάντα θα είμαστε δίπλα τους, απέναντι σε καθετί που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους και καταπατά τα δικαιώματα τους» ανέφερε ο Φίλιππος Γκανούλης.

Κάνοντας τον απολογισμό της τετραετίας ο κ. Γκανούλης σημείωσε «καταθέσαμε θετικές προτάσεις προς τη διοίκηση σε ότι αφορά τα προβλήματα της περιφέρειας, οι οποίες, όμως, δεν εισακούστηκαν. Ο ρόλος μας δεν περιορίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς ήμασταν δίπλα στους πολίτες που μας είχαν ανάγκη, όχι μόνο σε επίπεδο διαμαρτυρίας, αλλά και σε επίπεδο νομικής υποστήριξης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και οι ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της. «Η κλιματική αλλαγή δεν κινείται πια στο φαντασιακό, καθώς μιλούσαμε γι’ αυτήν ακόμα και πριν από είκοσι χρόνια. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μάλιστα με μία αυξανόμενη ραγδαιότητα των φαινομένων. Είδαμε αυτά που έγιναν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας κι είναι σίγουρο ότι η κλιματική κρίση θα χτυπήσει και αλλού. Πρέπει σαν κοινωνία να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Θα πρέπει να έχουμε λύσεις για όλες αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

“Ενισχυμένη πρόληψη”

Σε ότι αφορά τις φωτιές, πρέπει να έχουμε ενισχυμένη πρόληψη, ενώ θα πρέπει να αναπτύξουμε νέες μεθόδους τάχιστης κατάσβεσης. Έχουμε καταθέσει, ως παράταξη, πρόταση για ουσιαστική παρακολούθηση μέσω drone και δορυφόρων, ιδιαίτερα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Σε ότι αφορά τη πλημμυρική προστασία είμαστε ‘’γυμνοί’’, τα δίκτυα έχουν σχεδιαστεί με δεδομένα και στοιχεία της δεκαετίας του ’60 , οπότε πρέπει να επικαιροποιηθούν. Θα πρέπει να αλλάξει η λογική αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων και η αντιμετώπιση τους θα πρέπει να ξεκινάει στα υψηλότερα σημεία, με έργα ορεινής υδρονομίας, λεκάνες εκτόνωσης πλημμυρικής παροχής, ώστε το φαινόμενο να είναι διαχειρίσιμο μέσα στη πόλη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Πρέπει να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα”

Για το τι θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη αν τυχόν «χτυπούσε» ο Daniel στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε για το μοντέλο που εφάρμοσε η παράταξη και έγινε πρώτο θέμα συζήτησης. «Υπάρχουν σημεία μέσα στη Θεσσαλονίκη που η στάθμη του νερού φτάνει μέχρι και τα έξι μέτρα. Το λιμάνι χάνεται κάτω από το νερό, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας γίνεται νησί, η πλατεία Αριστοτέλους βαθιά πισίνα, ενώ η ΔΕΘ στην υφιστάμενη μορφή της εμφανίζει μεγάλα βάθη πλημμύρας. Πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου την αντιπλημμυρική θωράκιση στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι κρίσιμο κι αναγκαίο. Πρέπει να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα, η πρόληψη κοστίζει λιγότερο. Υπάρχει ένα αντιπλημμυρικό master plan για τη Θεσσαλονίκη, αλλά έχει μία μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής, ενώ θα πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω σε πολλά σημεία του. Στην Ευρώπη εφαρμόζονται πλέον λύσεις πέρα από την απλή διευθέτηση των ρεμάτων με μπετόν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε κάθε είδους έργο είναι ότι αντιμετωπίζουμε την κάθε συνθήκη αποσπασματικά. Η Περιφέρεια προκηρύσσει χρηματοδοτήσεις σε ότι αφορά το αστικό πράσινο, όμως δεν αξιολογεί ποιος δήμος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στους δυτικούς δήμους της Μητροπολιτικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση είναι δραματική. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίο να βοηθηθούν όλοι οι δήμοι που το έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε.