Οικολόγοι Πράσινοι για click away: “Λύση για τους μεγάλους, κόλαφος για τους μικρούς”

click away λιανεμπόριο

Προτάσεις για να δοθεί λύση στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν έμποροι, επαγγελματίες και εργαζόμενοι

Κριτική στη λειτουργία της αγοράς με το click away ασκούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν πως ο τρόπος αυτός των αγορών αποτελεί κόλαφο για τους μικρούς της αγοράς.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Η λύση του click away (παραλαβή εκτός καταστήματος) που προώθησε η Κυβέρνηση απλά κατάφερε να σφίξει περισσότερο την θηλιά για τις μικρές επιχειρήσεις, που μετρούν ήδη 10 χρόνια κρίσης, ενώ όσες κατάφεραν να επιζήσουν, το κατάφεραν με μεγάλο κόστος.

Αυτό γιατί αναγκάστηκαν να ανοίξουν, άρα να πολλαπλασιάσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία τους ήταν μηδενικά. Εξαναγκάστηκαν οι καταναλωτές να δοκιμάζουν ενδύματα και υποδήματα στη μέση του δρόμου, ενώ σε περιπτώσεις λάθους, πρέπει να ξανακλείσουν ραντεβού για τυχόν αλλαγές, δημιουργώντας επιπλέον κίνηση, που εν μεσω καραντίνας προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Αυτές οι επιχειρήσεις, έως και 5 ατόμων που θεωρούνται μικρές, αναγκάστηκαν μέσα στην πανδημία να κλείσουν για το ευρύτερο καλό, όμως δεν έτυχαν άξιες σεβασμού από την Κυβέρνηση.

Με γνώμονα το πόσο γρήγορα και άμεσα μπορούν να μπουν χρήματα στα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και το πόσο ικανό είναι το οικονομικό σύστημα της χώρας την δεδομένη στιγμή, ώστε να αντέξει, προτείνουμε:

1. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της χώρας δραστηριοποιούνται 771.115 επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 240 δις € απασχολώντας 2,25 εκατ. εργαζόμενους. Σαφώς και δεν είναι όλες μικρές, αλλά ας κάνουμε την εξής παραδοχή: Εάν το κράτος έδινε άμεσα 1000 € σε κάθε μια, το κόστος θα ήταν 772 περίπου εκατομμύρια, ένα μικρό μέρος από το λεγόμενο «μαξιλάρι» που άφησε η προηγουμένη Κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης
Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Δυναμικό παρών με ιδίες δυνάμεις στις επερχόμενες εθνικές εκλογές

2. Να θεσμοθετηθεί άμεσα η μείωση καταβολής ενοικίου των μικρών επιχειρήσεων στο 50% της αξίας του για όλο το 2021.

3. Όπως το κράτος κατέβαλε τις εισφορές των υπαλλήλων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, να καταβάλει τις εισφορές και στους μικροεπιχειρηματίες τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες.

4. Επειδή πολλές επιχειρήσεις, ειδικά όμως οι μικρές, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας e-shop, θα μπορούσε να παρέμβει η Κυβέρνηση μέσω των Δήμων. Μπορούν να δημιουργηθούν πλατφόρμες επικοινωνίας Δήμων-επιχειρήσεων, και με την συνδρομή δημοτικών υπαλλήλων, όπου να συγκεντρώνονται σε ένα σημείο τα πωληθέντα προϊόντα, και μέσω sms να τα παραλαμβάνουν οι καταναλωτές.

Πρόκειται για εύκολες και άμεσες λύσεις στοχευμένες στις μικρές επιχειρήσεις, που συμμετέχουν κατά μεγάλο ποσοστό στην οικονομίας της χώρας, και αντικαθιστούν το click away που πρέπει να καταργηθεί, αφού περισσότερο κακό κάνει παρά καλό.

Η Παναττική Γραμματεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *