Πως θα καταφέρετε εξοικονόμηση χώρου διακοσμώντας το παιδικό δωμάτιο

Το κεφάλαιο “παιδικό” δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φαίνεται

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του μικρού παιδικού δωματίου που δεν ξέρουμε πως να το διακοσμήσουμε όμορφα αλλά κάνοντας συγχρόνως εξοικονόμηση χώρου.

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο όμως, δεν απαιτεί όσο κόπο πιστεύετε για να οργανωθεί σωστά. Η προσέγγισή μας στη διακόσμηση είναι παιδοκεντρική κι αυτό είναι κάτι που καλό θα είναι να μην ξεχνάτε.

Ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια; Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το παιδί πρέπει να έχει τον απαιτούμενο χώρο ώστε να μπορεί να απολαύσει την παραμονή στο δωμάτιό του και να νιώσει άνετα. Μην πτοείστε με τα μικρά παιδικά δωμάτια. Δείτε το ως ευκαιρία να εξασκήσετε τη δημιουργικότητά σας και να μείνετε με τα απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με τις αρχές Μοντεσσόρι, τις οποίες φυσικά μπορείτε να εφαρμόσετε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, οι λέξεις που χρειάζεται να επαναλαμβάνετε είναι:

απλότητα,
ποιοτικά υλικά,
σεβασμός στις εξατομικευμένες ανάγκες του παιδιού σας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί κάποιες ιδέες διακόσμησης που μπορείτε είτε να αντιγράψετε, είτε να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό μπούσουλα για τις επερχόμενες αλλαγές.

Τα κουτιά αποθήκευσης είναι ό,τι πρέπει για ένα παιδικό δωμάτιο

Οργάνωση, οργάνωση και οργάνωση. Ας είναι αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που θα διδάξετε στο παιδί σας. Υπό τη μορφή παιχνιδιού όλα θα γίνουν ευκολότερα.

Κουτιά αποθήκευσης, τα οποία όμως δεν θα είναι «χυμένα» σε κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο του δωματίου, ώστε το παιδί να ξέρει ποια είναι η θέση των παιχνιδιών του. Τα συρταρωτά κουτιά είναι μια λύση που θα σας διευκολύνει.

Βιβλία σε ραφάκια

Χαμηλά ράφια, προσαρμοσμένα σε παιδικές διαστάσεις, με τα αγαπημένα του βιβλία. Τα εξώφυλλα γυρισμένα προς τα έξω ώστε να τα βλέπει, να τα αναγνωρίζει και να μπορεί από μόνο του να τα παίρνει και να διαβάζει.

Ραφάκια που προορίζονται για πιάτα ή μπαχαρικά στην ίσως είναι η λύση που ψάχνετε. Είναι στα μέτρα των παιδιών και θα δείχνουν εντελώς διαφορετικά μέσα στο παιδικό δωμάτιο.

Κουκέτες

Όταν ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται αλλά τα δωμάτια παραμένουν ακριβώς ίδια, πρέπει να σκεφτείτε πρακτικά. Κουκέτα, λοιπόν. Τα παιδιά θα κερδίσουν την αυτονομία τους με μία τόσο απλή κίνηση.

Το μικρότερο παιδί θα κοιμάται από κάτω και το μεγαλύτερο από πάνω. Θα ανεβαίνει και θα κατεβαίνει μόνο του, έχοντας ελευθερία κινήσεων.

Ο χώρος κάτω από το κρεβάτι

Δεν υπάρχει χώρος για το γραφείο, το οποίο είναι απαραίτητο τώρα που ξεκίνησε το σχολείο; Ανεβάζετε το κρεβάτι και δημιουργείτε χώρο από κάτω.

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις γωνίες των τοίχων και να «κουμπώσετε» ένα γωνιακό τραπέζι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τον σωστό φωτισμό ώστε το παιδί να μπορεί να διαβάζει με ευκολία. Κι αν δεν είναι εφικτό να «ανέβει» το κρεβάτι, υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να βρει χώρο να διαβάζει το παιδί.

Αναξιοποίητα σημεία στο παιδικό δωμάτιο

Να βρίσκετε χώρο εκεί που δεν υπάρχει, αυτό είναι το «κλειδί». Ανάμεσα στα ράφια ή μεταξύ του τοίχου και της ντουλάπας υπάρχει αχρησιμοποίητος χώρος που μπορεί πολύ εύκολα να αξιοποιηθεί.

Μπορείτε να ένα μεγάλο μαξιλάρι για να κάθεται ή να στήσετε εκ του μηδενός το γραφείο του, τοποθετώντας ένα πλατύ ράφι στο ύψος που χρειάζεται.

Ουδέτερα χρώματα

Να επιλέγετε ουδέτερα χρώματα και όχι ροζ για τα κορίτσια και μπλε για τα αγόρια. Όλα τα χρώματα είναι για όλα τα παιδιά. Το να μην διαιωνίζουμε έμφυλα στερεότυπα –κάτι που κάνουμε συχνά και σε σχέση με τα παιχνίδια– είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε.

Ας αφήσουμε στο παρελθόν τους χαρακτηρισμούς «αγορίστικο» και «κοριτσίστικο» κι ας κινηθούμε σε πιο γήινες αποχρώσεις, που αποπνέουν ηρεμία και γαλήνη.

Για να δώσετε βάθος

Αφού μιλήσαμε για τα χρώματα, ας δούμε και με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να δώσουμε βάθος στο δωμάτιο και να το κάνουμε να φαίνεται πιο μεγάλο. Επιλέγουμε μια πιο σκούρα απόχρωση του χρώματος που κυριαρχεί στο δωμάτιο και δημιουργούμε ένα μοτίβο σε κάποιον από τους τοίχους.

Μπορεί να είναι ένας ήλιος, ένα «ουράνιο τόξο» ή οτιδήποτε, είτε πιο αφηρημένο, είτε πιο συγκεκριμένο, γούστα είναι αυτά. Έτσι, θα δώσετε προοπτική και θα κάνετε το δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο.

Πηγή: ow.gr