Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Κοινωφελών Δομών του δήμου Δέλτα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού “Η Βαλμάδα”, οργάνωσαν τις εκδηλώσεις με τίτλο «Η παράδοση στο Ποτάμι”, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ανατολικό και το παρών έδωσε πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις διάφορες εκδηλώσεις.
Το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων κέρδισαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, ενώ την παράσταση «έκλεψαν» οι αγώνες πάλης που αναβίωσαν υπό τους ήχους του ζουρνά αλλά και οι ιπποδρομίες.
Να σημειωθεί πως αυτού του είδους η πάλη συναντάται σε χωριά των Σερρών, είναι πιο διαδεδομένη στη Νιγρίτα και στον νομό Θεσσαλονίκης στον Σοχό. Από την τελευταία περιοχή κατάγονται και οι νεαροί που συμμετείχαν σήμερα στο έθιμο.
Οσον αφορά τις ιπποδρομίες, μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, δόθηκαν μετάλλια στους συμμετέχοντες.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν η δήμαρχος του δήμου Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Δέλτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Φάνης Παππάς και η οι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
Το πανηγύρι της Βαλμάδας, ως την δεκαετία του 60, λάμβανε χώρα ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου που ήταν και ο προστάτης του χωριού. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου όπου και γινόταν η περιφορά της εικόνας γύρω από την εκκλησία με συνοδεία μουσικής.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς, ποδηλατοδρομίες, ιπποδρομίες, ποδόσφαιρο, άλμα εις μήκος και πάλη. Ακολουθούσαν λαϊκά γλέντια ως το πρωί. Λόγω όμως της οικονομικής δυσχέρειας, διότι δεν είχε μεσολαβήσει η συγκομιδή του σιταριού, οι Βαλμαδιώτες μετέφεραν τον εορτασμό αυτό στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, όπως διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Από το 2005 και έπειτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Βαλμάδα», σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού, αναβιώνει κάθε άνοιξη προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου το έθιμο του εορτασμού της παλαιού πανηγυριού με πολιτιστικές εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου όπως παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά παιχνίδια και ιππικούς αγώνες.
Οι εκδηλώσεις γίνονται δίπλα στον ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χρονολογείται από το 1804, σε ένα πανέμορφο χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο. Η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR και ο επισκέπτης στις πληροφοριακές πινακίδες που είναι τοποθετημένες από τον φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, μπορεί να ενημερωθεί για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.