Γιαννούλης: Επιτακτική η εξεύρεση λύσης για τη λειτουργία σε πρωινή ζώνη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ευκαρπίας

Γιαννούλης δημοτικό Ευκαρπία

Ο ίδιος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητούν την βοήθεια της κ. Κεραμέως

Σήμερα το πρωί (6/9) ο Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας και συζήτησαν το θέμα της λειτουργίας του.

Ο κ. Γιαννούλης ανέφερε πως οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεση τους στην απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης το σχολείο να λειτουργήσει σε απογευματινή βάρδια με μειωμένο ωράριο.

«Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για ένταξη των μαθητών κανονικά σε πρωινή βάρδια σε παρακείμενες σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης εμμένει στην απόφαση του, η οποία θα προκαλέσει σοβαρά δισεπίλυτα προβλήματα στην καθημερινότητα των οικογενειών 307 μαθητών.

Επιπλέον οι μαθητές θα έχουν πρόβλημα με την παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων ξένων γλωσσών ενώ θα στερηθούν και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Κατέθεσα ως αναφορά στη Βουλή, την επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης προς την Υπουργό Παιδείας, ζητώντας παράλληλα την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για να επιλεγεί η προσφορότερη για τους μαθητές και τους γονείς τους λύση στο πρόβλημα της στέγασης του σχολείου».

Η σχετική αναφορά

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης καταθέτει ως αναφορά, την από 6.9.2021 Επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης προς το Υπουργείο σας, σχετικά με το ζήτημα της στέγασης του Σχολείου.

Με την επιστολή αυτή ο ανωτέρω Σύλλογος υποστηρίζει ότι, τον Μάϊο του 2021 υπογράφηκε σύμβαση έργου προσθήκης ορόφου στο συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο με προθεσμία περαίωσης 7 μηνών από την υπογραφή της. Οι εργασίες ξεκίνησαν αρχές Ιουλίου με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και ταυτόχρονα άρχισαν να αναζητούνται λύσεις για την στέγαση των μαθητών κατά την πρωινή ζώνη όμορων δημοτικών σχολείων, καθώς η πλειοψηφία των γονέων είναι εργαζόμενοι. Ωστόσο η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επέλεξε η σχολική μονάδα να παραμείνει αδιάρρηκτη και να λειτουργήσει στο παρακείμενο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας (στο οποίο φοιτούν ήδη 374 παιδιά) σε απογευματινή βάρδια με μειωμένο ωράριο και συγκεκριμένα 14:00-18:00 και με μειωμένα διαλείμματα.

Επειδή η επιλογή της πρότασης αυτής είναι ιδιαίτερα δυσμενής τόσο για τους μαθητές του σχολείου, λόγω του μειωμένου ωραρίου και των διαλειμμάτων όσο και για τους γονείς, καθώς στην κυριολεξία ανατρέπει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, ο Βουλευτής επιθυμεί την παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, για να επιλεγεί η προσφορότερη για τους μαθητές και τους γονείς τους λύση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας κατέγραψε επίσης ένα αίτημα εξεύρεσης λύσης για τη λειτουργία του προς την κ. Κεραμέως

Αξιότιμη κ. Κεραμέως,

Σάς αποστέλλουμε το παρόν Email ως ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα που ταλανίζει τους γονείς 307 παιδιών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.

Την 6η του μηνός Μαΐου 2021 υπεγράφη σύμβαση έργου προσθήκης ορόφου στο 3ο Δημοτικό Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης με προθεσμία περαίωσης 7 μηνών από την υπογραφή της. Οι εργασίες ξεκίνησαν περί τις αρχές Ιουλίου με ρυθμό, όπως παρατηρήσαμε, ιδιαίτερα αργό.

Οι γονείς γνωρίζοντας τα οφέλη του έργου για την περιοχή σταθήκαμε απόλυτα θετικοί ως προς αυτό με την προϋπόθεση βέβαια να υπήρχε μέριμνα για τους μαθητές κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Μη έχοντας κάποια ενημέρωση επ’ αυτού κινητοποιηθήκαμε, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με φορείς του Δήμου Παύλου Μελά, του συλλόγου διδασκόντων και τον Διευθυντή της Δ/σης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του ΠΙΣΠΕ κ. Φροσύνη Αθανάσιο. Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 συζητήθηκε τελευταία φορά το θέμα και προτάθηκαν λύσεις ώστε τα παιδιά μας να ενταχθούν κανονικά σε πρωινή βάρδια σε παρακείμενες σχολικές μονάδες του Δήμου καθώς και στα ήδη υφιστάμενα «kibo» στον προαύλιο χώρο του σχολείου, που φοιτούσαν 4 τμήματα των 25 μαθητών.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου Παύλου Μελά βρήκαν αίθουσες – ασφαλείς χώρους, προτίθενται να αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών, την τοποθέτηση χημικών τουαλετών, να διευκολύνουν σε ό,τι χρειαστεί ακόμη και για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου. Η διευθύντρια καθώς και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του σχολείου είναι διατεθειμένοι να κάνουν -τα αδύνατα, δυνατά- αρκεί να μπουν στις τάξεις με τους μαθητές τους.

Οι δάσκαλοί μας και ο Δήμος καταλαβαίνουν ότι όλα τα μέλη της πολύπαθης σχολικής κοινότητας επιβάλλεται πια να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη ψυχολογία και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν θα
είναι σε πρωινή βάρδια όπως ακριβώς και την προ covid19 εποχή.

Κατ’ αρχάς πρέπει να υπάρχει αρμονία και τάξη στο οικογενειακό περιβάλλον, παράλληλα οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τον σωστό χρόνο τόσο για την επίβλεψη – ασφάλεια τους μέσα στο σπίτι όσο και στην επικοινωνία με τα παιδιά τους

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των γονέων
είναι αμφότεροι εργαζόμενοι και έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή ως εκ τούτου δεν υφίσταται η πατροπαράδοτη σύνθεση της Ελληνικής οικογένειας για αυτό είναι αδύνατο να απολαύουμε τη βοήθεια των γονιών μας στην ανατροφή των παιδιών.

Οι μαθητές είναι απαραίτητο να έχουν τον χρόνο να μελετήσουν για την επόμενη ημέρα, να συνεχίσουν την παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων ξένων γλωσσών διαφορετικά θα χαθεί ολόκληρη η χρονιά τους ενώ δυστυχώς οι υπάρχοντες μαθητές δεν έχουν τύχει της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ήδη έχετε προχωρήσει. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν ακόμη και τις εξωσχολικές δραστηριότητες αθλητισμό, θέατρο, μουσική, χορό όλα όσα προάγουν τον πολιτισμό και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του
ανθρώπου, όλα όσα στερήθηκαν τα παιδιά μας πολύ καιρό τώρα λόγω της πανδημίας!

Όλα τα παραπάνω ο κ. Φροσύνης τα απορρίπτει και αποφασίζει ότι η σχολική μονάδα πρέπει να παραμείνει αδιάρρηκτη και να λειτουργήσει στο παρακείμενο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας (στο οποίο φοιτούν ήδη 374 παιδιά) σε απογευματινή βάρδια με μειωμένο ωράριο συγκεκριμένα 14:00-18:00 και με μειωμένα διαλείμματα. Ο λόγος που επικαλείται είναι ότι δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων να μετακινούνται.

Εσείς θα κρίνετε βέβαια τη σοβαρότητα του θέματος αλλά σε εμάς τους γονείς ακούστηκε κωμικοτραγική η απάντησή του!

Ο διευθυντής της Δ/σης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρ’ ότι τού αναφέραμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπερμετάδοσης της νόσου covid19 καθώς οι χώροι του σχολείου θα είναι ανέφικτο να καθαριστούν και μάλιστα με δεδομένο ότι μειώθηκαν οι εργατοώρες του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτιρίων κατά 123,5 και
συγκεκριμένα οι συμβάσεις 42 υπαλλήλων μετετράπησαν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Του παραθέσαμε και αναφέρουμε και σε εσάς τα προβλήματα που προκύπτουν από την συστέγαση αυτή και στο σχολείο που έχει προταθεί να μας φιλοξενήσει. Το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου δεν θα λειτουργήσει παρά μόνον για το πολύ 30 περιπτώσεις μικρών παιδιών των οποίων οι γονείς εργάζονται και οι δύο. Τα σχολικά γεύματα θα περιοριστούν μόνο στα 30 παιδιά του ολοημέρου.

Και οι αίθουσες όπως και η υλικοτεχνική υποδομή αυτού του σχολείου θα χρησιμοποιούνται από μεγάλο πλήθος επιπλέον ατόμων, ο χρόνος που απομένει για την απολύμανση είναι μόλις ένα τέταρτο της ώρας από τη 1:30 έως τη 1:45 σίγουρα δεν επαρκεί για να φοιτήσουν τα παιδιά του 3ου δημοτικού σε περιβάλλον ασφαλές εν μέσω πανδημίας αλλά ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει καθαρισμός με το πέρας των μαθημάτων στις 18:00 το απόγευμα! Είναι δυνατό υπό αυτές τις συνθήκες το Υπουργείο υγείας να μας διαβεβαιώσει ότι τα 681 παιδιά και οι οικογένειές τους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από τον COVID 19;

Κατόπιν όλων των παραπάνω αντιλαμβάνεστε τι επιφέρει αυτή η κατάσταση σε όλους εμάς τους γονείς των 307 + 374 σύνολο 681 παιδιών και δη για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για όσους εργάζονται και οι δύο γονείς, για όσους θέλουν να προφυλάξουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους από τον κίνδυνο νόσησης από τον covid19.

Κάποιοι από εμάς θα αναγκαστούμε να αφήσουμε τα ανήλικα παιδιά μας μόνα τους στο σπίτι, θα αναγκαστούμε να επιβαρυνθούμε με μεγάλο οικονομικό κόστος, δυσανάλογο των δυνατοτήτων μας, για την φύλαξη των παιδιών από άτομα πιθανώς αμφιβόλου κατάρτισης και εμπιστοσύνης, ίσως κάποιοι αναγκαστούμε σε παραίτηση από την εργασία μας λόγω του ότι δεν θα είμαστε επαρκώς αποδοτικοί και συνεπείς τόσο στο ωράριο όσο και στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει.

Ο ρόλος και ο λόγος του κ. Φροσύνη είναι σαφέστατα σημαντικός και σεβαστός. Θα θέλαμε όμως να γνωρίζουμε εσείς τι πιστεύετε;

Αξίζει τον κόπο να κάνει η Πολιτεία μια προσπάθεια ώστε να μπει η ζωή μας σε μια σωστή ροή; Είμαστε όλοι καταπονημένοι συναισθηματικά και οικονομικά. Αξίζει για εσάς να δώσετε την εντολή ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κρατικοί μηχανισμοί;

Επιθυμούμε και ταυτόχρονα παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τον Δήμο, την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Υγείας να συνεργαστούν και να αποφασίσουν ποιες είναι οι κατάλληλες αίθουσες ώστε να διαμοιραστούν ανά τάξη τα παιδιά μας και να φοιτήσουν σε πρωινή βάρδια, να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που δύναται να μας παράσχει ο Δήμος Παύλου Μελά για την μεταφορά των μαθητών και την παράλληλη εξασφάλιση της ολοήμερης φύλαξης των παιδιών έως την περάτωση του έργου.

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να συνομιλήσουμε μαζί σας άμεσα, έστω διαδικτυακά, με την ευχή να αφουγκραστείτε τις ανάγκες μας και να ενεργήσετε ανάλογα με την ενσυναίσθηση που σάς χαρακτηρίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *