Εκδηλώσεις για την αυριανή (30/10) επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Σειρά εκδηλώσεων για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα είναι προγραμματισμένη για αύριο, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Αρχικά, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εορτασμού για την 30ή Οκτωβρίου 1944, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η οποία καθιερώθηκε σύμφωνα με το Π.Δ.50/14-4-16 (ΦΕΚ 81/τΑ’/9-5-2016) ως δημόσια γιορτή τοπικής σημασίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου και περιλαμβάνει ομιλίες και κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα προς τιμήν των πεσόντων.

Από την πλευρά της η ΠΚΜ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει για την επέτειο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 50/2016 (ΦΕΚ 81/ Α/09-05-2016) έχει καθιερωθεί η 30η Οκτωβρίου, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ως εκ τούτου, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι εξής εκδηλώσεις:

Α. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης από τις 8 το πρωί έως τη δύση του ηλίου.

Β. 11.30 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος

Στρατού από τους κ.κ. :

– Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,

– Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων,

– Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,

– Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,

– Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού,

– Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσαλονίκης,

– Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,

– Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και από εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση.

Γ. Ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία σχετικές με τους ηρωικούς αγώνες αντίστασης του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η ημέρα και οι ώρες των ομιλιών θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης».