Διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξετε στις υψηλές θερμοκρασίες

Ο διαβήτης χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την διάρκεια όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάτι που συμβαίνει και με τη ζέστη.

Η πολλή ζέστη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πάσχοντες από διαβήτη, όπως άλλωστε στον καθένα, καθώς η θερμοκρασία κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

H αποφυγή των μετακινήσεων και η παραμονή σε δροσερούς κλειστούς χώρους είναι η ενδεδειγμένη πρακτική για όλους τους πολίτες, ειδικά δε για ευπαθή άτομα και χρονίως πάσχοντες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έντονη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κατά συνεπεία υψηλότερες τιμές γλυκόζης. Ταυτόχρονα οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αυξημένη απορρόφηση της γλυκόζης όποτε μπορεί να διαταραχθεί η δράση της ινσουλίνης.

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι παρόμοια με αυτά της υπογλυκαιμίας: ζάλη, τάση για λιποθυμία, σύγχυση και για κάποιους ασθενείς υπερβολική εφίδρωση. Για το λόγο αυτό, κάποια συμπτώματα υπογλυκαιμίας όπως η έντονη εφίδρωση μπορεί να οφείλονται στη ζέστη και να παραπλανήσουν τους ασθενείς. Αντίστοιχα, μπορεί ένας ασθενής να θεωρήσει ότι η ζέστη τον κάνει να αισθάνεται έτσι, ενώ μπορεί να έχει πέσει η γλυκόζη στο αίμα πολύ χαμηλά.

Οι συμβουλές των ειδικών

Με αφορμή τα παραπάνω, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα με διαβήτη:

Πίνετε πολύ νερό και φροντίστε την υποκατάσταση ηλεκτρολυτών.
Φοράτε άνετα ρούχα, όχι στενά, ανοιχτόχρωμα και αέρινα.
Αποφύγετε το αλκοόλ καθώς θα δυσκολέψει περισσότερο την ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας.
Μετράτε συχνότερα τη γλυκόζη στο αίμα.

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του διαβήτη. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η επιλογή πολύ πρωινών ή βραδινών ωρών για την άσκηση διαφορετικά να γίνεται σε πολύ καλά κλιματιζόμενη αίθουσα.
Μην περπατάτε ξυπόλητοι στην άμμο, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος εγκαύματος στα πέλματα. Φοράτε παπούτσια και τσεκάρετε καθημερινά την κατάσταση των ποδιών σας.
Διατηρήστε τα φάρμακα και τον εξοπλισμό τους μακριά από τη ζέστη.

Πηγή: odiavitismou.gr