Οσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε στον Δεκέμβριο, τόσο αυξάνεται η όρεξη και ο ενθουσιασμός για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Οι αγορές και οι βιτρίνες τριγύρω μας έχουν ήδη “βάλει” τα χριστουγεννιάτικά τους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται αν πρέπει να ξεκινήσουν να στολίζουν το σπίτι τους.
Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς, η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι και μάλιστα έχεις και την στήριξη των ειδικών που λένε ότι όσοι στολίζουν νωρίτερα είναι πιο ευτυχισμένοι.
Πότε στολίζουμε;
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, για να στολίσεις το δέντρο θα πρέπει να περιμένεις μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων. Άλλες κοινώς αποδεκτές ιδέες ανάλογα με τα γεωγραφικά πλάτη υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένει κανείς μέχρι να περάσει η Ημέρα των Ευχαριστιών (η οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζεται την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, δηλαδή στις 23 Νοεμβρίου φέτος) ή ακόμη και την Ημέρα του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου). Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, αρχίζουν να σκέφτονται τα Χριστούγεννα μόλις τελειώσει η περίοδος του Halloween. Οι ειδικοί το επιδοκιμάζουν, καθώς μια μελέτη δείχνει ότι το να στολίσεις αυξάνει αμέσως τους παράγοντες ευτυχίας.
Οι παιδικές αναμνήσεις
Φέτος, περισσότερο από ποτέ, το χάος που επικρατεί μας καλεί να καταφύγουμε στο πνεύμα της εορταστικής περιόδου και σε όλα όσα μας προκαλεί. «Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος, στους ανθρώπους αρέσει να έρχονται πιο κοντά σε πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους. Και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις φέρνουν εκείνες τις έντονες παιδικές αναμνήσεις », λέει ο ψυχαναλυτής Steve McKeown, δημιουργός του προγράμματος MindFixers και ιδιοκτήτης της κλινικής McKeown, στον ιστότοπο της Unilad.
«Εκτός από τα συμπτωματικά σημάδια που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κάποιος λαχταρά να κρεμάσει νωρίς τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τις περισσότερες φορές αυτή η ενέργεια αντανακλά νοσταλγικούς λόγους, για να ξαναζήσει τη μαγεία ή για να αναπληρώσει την παραμέληση του παρελθόντος», συνεχίζει. «Οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις είναι απλώς μια άγκυρα ή ένας δρόμος για εκείνες τις παιδικές αναμνήσεις γεμάτες μαγεία και ενθουσιασμό. Οπότε έχουν να κάνουν με την επιθυμία να διατηρήσουν και να παρατείνουν αυτό το συναίσθημα».
Αυτή η ιδέα της νοσταλγίας επιβεβαιώνεται από την Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα του μπεστ σέλερ «13 Things Mentally Strong People Don’t Do»: « Η νοσταλγία συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν τους και τους βοηθά να καταλάβουν ποιος είναι. Για πολλούς ανθρώπους, η τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων νωρίς είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούν με την παιδική τους ηλικία και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Οι διακοπές των Χριστουγέννων μπορούν να επαναφέρουν τις αναμνήσεις ενός ατόμου που έχει φύγει από τη ζωή και το να βάλεις τα στολίδια νωρίς μπορεί να κάνει τον δεσμό να αναδειχθεί πιο δυνατός. Κοιτάζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο, λοιπόν, μπορεί να φέρει πίσω μνήμες από μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ακόμα στον Άγιο Βασίλη».
Ορμόνες ευτυχίας
Η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου ως πράξη και μετά θαυμασμού του, αυξάνει αμέσως την ορμόνη της ευτυχίας, την ντοπαμίνη. Αυτή η ορμονική αλλαγή, εξηγεί η ψυχολόγος Deborah Serani, «δημιουργεί μια νευρολογική αλλαγή ικανή να γεννήσει ευτυχία. Η τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων προκαλεί αύξηση της ντοπαμίνης, της ορμόνης της καλής αίσθησης».
Επικοινωνία με τους γείτονες
Τέλος, το Journal of Environmental Psychology επισημαίνει ότι οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις είναι «ενδείξεις για να επικοινωνήσεις με τους γείτονες» . Μια μελέτη το αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν μπροστά σε στολισμένα σπίτια αντιλήφθηκαν αυτές τις διακοσμήσεις ως ένδειξη «φιλικότητας και αλληλεγγύης» , σε σύγκριση με τα ακόσμητα σπίτια. Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να βγάλεις το δέντρο, τα φώτα και τα κεριά και να βυθιστείς στο πολύτιμο και παρήγορο πνεύμα των γιορτών.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για το ξεστόλισμα;
Όσο για την καλύτερη στιγμή για να αφαιρέσουμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, η παράδοση λέει ότι περιμένουμε τα Θεοφάνεια, 6 Ιανουαρίου, 12 μέρες μετά τα Χριστούγεννα. Εκτός όμως από παγιωμένες συνήθειες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κανόνες ή μελέτες για το θέμα που να το αποδεικνύουν αυτό ξεκάθαρα.
Πηγή: theissue.gr
Πηγή φωτό: pixabay