Εγκυμοσύνη και γάτα: Πως θα διαχειριστείς την κατάσταση

εγκυμοσύνη και γάτα

Καταρρίπτεται ο μύθος πως δεν είναι υγιής ο συνδυασμός

Πολλοί άνθρωποι έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως μια εγκυμοσύνη και μια κατοικίδια γάτα δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει οι μέλλοντες γονείς να απαρνηθούν τη γατούλα (ή τις γατούλες) τους είναι κατηγορηματικά «όχι».

Κατ’ αρχάς, η σχέση με ένα ζωάκι συμβάλλει στην καλή διάθεση και ψυχολογία, παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικοί όσον αφορά την πορεία μιας εγκυμοσύνης. Αυτό και μόνο αρκεί για να συνεχίσεις να συγκατοικείς με τα τετράποδα αιλουροειδή.

Επειδή, όμως, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης (ακόμα κι αν είναι εξαιρετικά μικρός), καλύτερα ας είσαι προσεκτική. Υπάρχουν κάποια απλά και αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης που μπορείς να εφαρμόσεις ώστε να διανύσεις μια ασφαλή εγκυμοσύνη, χωρίς να αποχωριστείς τη γάτα.

Ποια είναι;

1. Μην καθαρίζεις εσύ την αμμοδόχο της γάτας. Καλύτερα να αναλάβει τη δουλειά αυτή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Αν δεν είναι εφικτό, τότε πρέπει να φοράς γάντια και να πλένεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά το καθάρισμά της.

2. Κράτησε τη γάτα σου μέσα στο σπίτι. Τόσο εσύ όσο και εκείνη δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή με αδέσποτες γάτες.

3. Μην ξεχνάς να πλένεις σχολαστικά τα χέρια σου μετά το παιχνίδι με το κατοικίδιο σου.

4. Μην ταΐζεις το κατοικίδιό σου ωμά ή μισοψημένα φαγητά. Προτίμησε τις τροφές που θα βρεις στα καταστήματα.

5. Κράτα την αμμοδόχο κλειστή με κάλυμμα και βεβαιώσου ότι η άμμος καθαρίζεται καθημερινά. Το παράσιτο Toxoplasma gondii γίνεται μολυσματικό 1 έως 5 ημέρες μετά την απόρριψή του στα κόπρανα της γάτας.

6. Φόρα γάντια όταν ασχολείσαι με τα φυτά και τον κήπο σου. Το χώμα μπορεί να έχει εκτεθεί σε μολυσμένα κόπρανα γάτας. Μην ξεχνάς, αφού έχεις τελειώσει με τις κηπουρικές σου εργασίες, να πλένεις καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό.

Πηγή: ow.gr