Νέα υπηρεσία περιπάτου για ζώα συντροφιάς

90 χρόνια αδιάκοπης κοινωνικής προσφορά συμπληρώνουν το 2021 οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πρόκειται για ένα από τα τρία σώματα του ιστορικού θεσμού, μαζί με τους Εθελοντές Νοσηλευτικής και τους αντίστοιχους της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Είναι παρόντες σε όλες τις δύσκολες στιγμές της χώρας όλες αυτές τις δεκαετίες, με κουράγιο και αυτοθυσία. Συμμετέχουν ενεργά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης παντού. Το 2008 είχε συσταθεί και η κυνοφιλική ομάδα τους, με εκπαιδευμένα σκυλιά να πρωταγωνιστούν σε πολλές αποστολές, όμως η δράση της αδράνησε. Πριν από λίγο καιρό ενεργοποιήθηκε ξανά. Και τώρα, μέσα στην πανδημία, τα μέλη της ανέλαβαν μια πολύ τρυφερή πρωτοβουλία: κάνουν βόλτα τα σκυλιά συμπολιτών μας που δεν μπορούν –για λόγους υγείας– να βγουν από το σπίτι.

«Το έχουμε ονομάσει “υπηρεσία περιπάτου για τα ζώα συντροφιάς” και μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει αρκετά ραντεβού με άτομα που έχουν ανάγκη από τη βοήθειά μας. Υπάρχουν λ.χ. άνθρωποι που έχουν ασθενήσει από κορονοϊό ή που βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας και δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω με το κατοικίδιό τους. Αλλοι που είναι μεγάλης ηλικίας και δυσκολεύονται.

Οσοι γνωρίζουμε από σκυλιά, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να μη διαταραχθεί η ημερήσια ρουτίνα τους. Ετσι, αναλαμβάνουμε εμείς να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο τους», λέει στη στήλη ο Κώστας Ιμανιμίδης, που είναι αρχηγός των Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κομοτηνή. Αυτές τις ημέρες το σώμα είναι σε πλήρη επιφυλακή, μια και τα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα το επιβάλλουν.

Οπως εξηγεί ο κ. Ιμανιμίδης, ο περίπατος με τα σκυλιά διαρκεί περίπου 30 με 60 λεπτά. «Δεν είναι ένα καθήκον που μπορεί να εκτελέσει οποιοσδήποτε Σαμαρείτης, αλλά μόνον όσοι έχουν πείρα από σκύλους και έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση. Ετσι, γνωρίζουν άριστα την ψυχολογία του ζώου και δεν υπάρχει πρόβλημα στο να κάνουν ακόμα και έναν άγνωστο σκύλο να πειθαρχήσει σε μια δύσκολη κατάσταση».

Η δράση είχε την πλήρη στήριξη του επικεφαλής του ΕΕΣ, δρος Αντώνιου Αυγερινού. «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σεβόμενος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας στη διαχείριση πρωτόγνωρων συνθηκών που προκάλεσε η φοβερή πανδημία, δημιούργησε την “υπηρεσία περιπάτου για ζώα συντροφιάς” ώστε να δώσει μια λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς», μας λέει ο επικεφαλής. Αλλωστε, με δική του πρωτοβουλία έγινε και η ανασύσταση της κυνοφιλικής ομάδας του σώματος.

Η ομάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο ποιμενικούς, τον Φέλτσερ και τη Νάντια, που προήλθαν από δωρεά, ενώ ο ΕΕΣ έχει αγοράσει και δύο κουτάβια που σε λίγο καιρό θα εκπαιδευθούν και θα αναλάβουν δράση.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *