Τα πέντε απλά βήματα που χρειάζεστε για να εκπαιδεύσετε την γάτα σας

γάτες

Χρειάζεται υπομονή και εμπιστοσύνη στο τετράποδό σας

Οσοι προσπαθήσουν να εκπαιδεύσουν την κατοικίδια γάτα τους πρέπει να ξέρουν ότι η διαδικασία θα είναι πιο δύσκολη από ότι είναι για έναν σκύλο, καθώς οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες από τη φύση τους.

Ωστόσο, με υπομονή, συνέπεια και θετική ενίσχυση, μπορείτε να διδάξετε στη γάτα σας ορισμένες συμπεριφορές και κόλπα.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης και σεβασμού με το ζωάκι σας.

Θετική ενίσχυση

Οι γάτες ανταποκρίνονται καλά στη θετική ενίσχυση, η οποία περιλαμβάνει την επιβράβευση της σωστής συμπεριφοράς με λιχουδιές, έπαινο ή παιχνίδι. Χρησιμοποιήστε ειδικές λιχουδιές για γάτες και επιβραβεύστε τις αμέσως μόλις επιδείξουν την επιθυμητή συμπεριφορά. Αυτή η θετική συσχέτιση τις ενθαρρύνει να επαναλάβουν αυτή τη συμπεριφορά.

Το κλίκερ

Το κλίκερ είναι αρκετά δημοφιλές όσον αφορά την εκπαίδευση των γατών. Πρόκειται ουσιαστικά για τη χρήση μιας συσκευής που κάνει έναν ήχο κλικ όταν πατηθεί (όπως αυτός από το πλαστικό βατραχάκι που είχαμε μικροί). Τον ήχο του κλίκερ θα πρέπει να ακολουθεί και μια λιχουδιά. Ο συγκεκριμένος ήχος σηματοδοτεί την επιθυμητή συμπεριφορά, διευκολύνοντας έτσι τη γάτα να καταλάβει για τι ανταμείβεται.

Εκπαίδευση με στόχο

Αυτού του είδους η εκπαίδευση μπορεί να επιτευχθεί με ένα ραβδάκι, χάρακα ή ό,τι σας βρίσκεται διαθέσιμο. Ακόμη και το δάχτυλό σας μπορεί να αποτελέσει τον στόχο που πρέπει να ακολουθήσει η γάτα σας. Συνδέοντας τον στόχο με ανταμοιβές, μπορείτε να διδάξετε στη γάτα σας να αγγίζει ή να ακολουθεί το ραβδάκι, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για την καθοδήγησή της σε ορισμένα κόλπα.

Διαβάστε επίσης  Τα δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν η γάτα σας φοβάται τους καλεσμένους σας

Η τουαλέτα

Εάν στην οικογένειά σας προστέθηκε νέα τετράποδη μουσούδα, θα χρειαστεί να την εκπαιδεύσετε στην τουαλέτα, δηλαδή στη λεκάνη με την άμμο. Τοποθετήστε τη λεκάνη σε ένα ήσυχο, προσβάσιμο σημείο και βοηθήστε τη γάτα σας να εξοικειωθεί με αυτή. Επιβραβεύστε την με λιχουδιές ή επαίνους όταν χρησιμοποιεί σωστά την τουαλέτα της. Καθαρίζετε τακτικά τη λεκάνη με την άμμο για να ενθαρρύνετε τη συνεπή χρήση της.

Ξύσιμο νυχιών

Οι γάτες έχουν ένα φυσικό ένστικτο να ξύνουν/γρατζουνάνε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατευθύνετε τη γάτα σας στο σωστό σημείο όπου μπορεί να ξύσει τα νύχια της. Δημιουργήστε μια γωνιά με ένα ονυχοδρόμιο και ενθαρρύνετε τη γάτα να ξύνει εκεί τα νύχια της. Χρησιμοποιήστε ταινία διπλής όψης ή αλουμινόχαρτο σε έπιπλα που δεν θα θέλατε να καταστραφούν.

Να θυμάστε ότι οι γάτες έχουν τη δική τους προσωπικότητα οπότε είναι ζωτικής σημασίας να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε κατανόηση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Η τακτική και σύντομη εκπαίδευση (5-10 λεπτά) καθώς και η ενίσχυση θα αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες προκλήσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή γατών ή έναν κτηνίατρο που μπορεί να σας παράσχει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Πηγή: topetmou.gr