Αυτοί είναι οι λόγοι που οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους

γάτες

Οι απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα

Ενα αιώνιο ερώτημα που έχουν οι σκυλόφιλοι και οι γατόφιλοι είναι για ποιους λόγους ζει η γάτα περισσότερο από τον σκύλο.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στον ιστότοπο hepper.com, ο μέσος όρος ζωής στους σκύλους όλων των φυλών είναι τα 12 χρόνια, σε αντίθεση με τις γάτες που είναι τα 15: Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες ζουν 25% περισσότερο από τους σκύλους, κάτι που ίσως θα χαροποιούσε τις ίδιες αλλά όχι απαραίτητα εμάς, και σίγουρα όχι τους σκύλους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Το άρθρο αναφέρει κάποιες από τις βασικότερες θεωρίες, χωρίς ωστόσο κάποια από αυτές να είναι ικανοποιητική.

Καλύτερα μόνες τους

Ως πρώτος παράγοντας αναφέρεται το γεγονός ότι στη φύση οι γάτες είναι πολύ πιο αντικοινωνικές από τους σκύλους, κάτι που τους επιτρέπει να αποφεύγουν να αποδεκατιστούν από μεταδοτικές ασθένειες. Αυτή ωστόσο η θεωρία εξηγεί μόνο εν μέρει τη μακροβιότητα των γατών σε σχέση με τους σκύλους.

Εχουν – κυριολεκτικά – όπλα στα χέρια τους

Ένας άλλος λόγος που αναφέρει το άρθρο είναι ότι οι γάτες είναι εξοπλισμένες με κοφτερά νύχια, τα οποία δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν στην πρώτη ευκαιρία ενάντια σε όποιον τις απειλήσει, σε αντίθεση με τους σκύλους που έχουν μόνο τα δόντια τους για να αμυνθούν. Ωστόσο και αυτή η θεωρία «μπάζει», καθώς ξέρουμε ότι οι αδέσποτες γάτες ζουν πολύ λίγο.

Φταίνε και οι άνθρωποι

Μια άλλη θεωρία που σίγουρα έχει κάποια δόση αλήθειας — χωρίς ωστόσο να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις – είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μειώσει το μέσο όρο ζωής συγκεκριμένων φυλών σκύλων μέσω αιμομικτικής εκτροφής που έχει εκφυλίσει τα γονίδιά τους και τις έχει κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.

Σαν τη γάτα με το σκύλο

Σύμφωνα με μια άλλη ενδιαφέρουσα θεωρία που αναφέρει το άρθρο, και η οποία βασίζεται σε επιστημονικά ευρήματα, οι αρχαίες γάτες ήταν υπέρτεροι θηρευτές των αρχαίων σκύλων. Αρκεί όμως αυτό για να εξηγήσει γιατί οι γάτες σήμερα ζουν περισσότερο από τους σκύλους; Μάλλον όχι.

Λόγω μεγέθους 

Ένα ακόμα από τα «μυστήρια», στα οποία οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν δώσει ικανοποιητική απάντηση, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι σκύλοι αποτελούν την εξαίρεση και σε έναν άλλο κανόνα που ισχύει γενικά στη φύση, αλλά όχι πάντα: τα μεγάλα ζώα ζουν περισσότερο από τα μικρά. Στην περίπτωση των σκύλων, οι μικρές φυλές ζουν κατά κανόνα περισσότερο από τις μεγάλες, χωρίς όμως να ξέρουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, πέραν του ότι οι μικρές φυλές έχουν διαφορετικό ρυθμό γήρανσης από τις μεγάλες.

Συμπερασματικά: Εν τέλει θα πρέπει να το παραδεχτούμε, ενώ η επιστήμη προς το παρόν σηκώνει τα χέρια ψηλά: το γεγονός ότι οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις μέρες μας τόσο οι (οικόσιτοι) σκύλοι όσο και οι γάτες ζουν περισσότερο από όσο ζούσαν στο παρελθόν, καθότι έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, τροφή καλής ποιότητας, αλλά και σε ιατρική περίθαλψη, στέγη/προστασία από ζέστη, κρύο κλπ. Για όσο όμως κι αν ζήσουν κοντά μας και οι μεν και οι δε, ας τους αγαπήσουμε όσο το αξίζουν.

Πηγή: topetmou