«Εξοικονομώ»: Οι ημερομηνίες που πρέπει να προσέξετε τον Σεπτέμβριο

Τι ισχύει με τις αιτήσεις

Τρεις είναι οι ημερομηνίες “κλειδιά” μέσα στον Σεπτέμβριο για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», αλλά και για την ολοκλήρωση έργων που αφορούν στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Παράλληλα, μέσα στον μήνα «ανοίγει» η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ» και προχωρούν οι υπαγωγές ωφελούμενων για το «Εξοικονομώ 2021».

«Εξοικονομώ 2023»

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα έργα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας).

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία – μονοκατοικίες ή διαμερίσματα – και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ZNX) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (Σύστημα διαχείρισης smart home).

Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» υποβάλλονται ηλεκτρονικά ήδη από τον Ιούνιο και η προθεσμία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

Τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», έχουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας 18 εως και 39 ετών.

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω», αρκεί να είναι:

Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».

Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μεσαίων, μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Η δράση αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και Ηλέκτρα και αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Δείτε τις επιλέξιμες επεμβάσεις (κλικ εδώ)

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του Οδηγού, τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων για τις μεσαίες επιχειρήσεις είναι 40%, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις 50%.