Αχλάδι, το φρούτο με τα πολλά οφέλη για την υγεία μας

αχλάδι

Ως «δώρο των θεών» το ανέφερε ο Ομηρος

Εκτός από νόστιμο φρούτο το αχλάδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και τον για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μάλιστα, ο Όμηρος ανέφερε το αχλάδι ως «δώρο των θεών» και όχι άδικα. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά διατροφικά του οφέλη το κάνουν «σύμμαχο» της υγείας μας.

Βοτανολογικά το αχλάδι είναι ένα «μούρο» που ανήκει στην οικογένεια των δέντρων Rosaceae, στο γένος Pyrus. Οι αχλαδιές έχουν μεσαίο μέγεθος και βρίσκονται σε ημιτροπικές περιοχές γύρω από το βόρειο ημισφαίριο. Το φρούτο που φέρουν έχει μέτριο μέγεθος και ένα χαρακτηριστικό του είναι οι μικροί σπόροι στο κέντρο του που είναι εγκλωβισμένοι σε μια σκληρή κάψουλα.

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες των αχλαδιών (πάνω από 3.000 γνωστές), αλλά το κινεζικό αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Βέβαια, και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια ευδοκιμούν όλον τον χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Τι μας προσφέρει το αχλάδι

Θρεπτική αξία
Ενα μεσαίο αχλάδι (περίπου 180 g) περιέχει:
Ενέργεια: 101 Kcal
Υδατάνθρακες: 27,1 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,5 γρ.
Πρωτεΐνες: 1 γρ.

Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών και παρέχει, επίσης, απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως: η βιταμίνη C, K και κάλιο, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ.

Ακόμα, το αχλάδι που έχει κόκκινη σάρκα περιέχουν καροτενοειδή, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Θεωρείται υποαλλεργικά φρούτο και με λίγες πιθανότητες να προκαλέσειπαρενέργειες. Για αυτόν τον λόγο προτείνεται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Τα οφέλη στην υγεία

Αρτηριακή πίεση: Οι φυτικές ίνες και το κάλιο που περιέχει το αχλάδι μπορεί μα βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη ρύθμισή της.

Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, προστατεύει τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου από την επαφή με δευτερογενή χολικά οξέα, τα οποία δεσμεύουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου.

Χοληστερόλη: Η υψηλή του περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Ρύθμιση του σακχάρου: Τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στο αχλάδι, συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μια συνθήκη πολύ σημαντική για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες του αχλαδιού είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ιδιαίτερα τον χειμώνα ένα «δυνατό» ανοσοποιητικό βοηθά στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των λοιμώξεων.

Φλεγμονή: Έρευνες έχουν δείξει τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του αχλαδιού. Φαίνεται να βοηθά στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου που οφείλεται σε φλεγμονή.

Απώλεια βάρους: Μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι φυτικές του ίνες οδηγούν πιο εύκολα στο αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερη διάρκεια. Επιπλέον, το αχλάδι είναι ένα από τα φρούτα που έχουν χαμηλές θερμίδες, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό τα καθιστούν πλούσια σε όγκο.

Τι να παρατηρείτε όταν τα επιλέγετε

Προσπαθήστε να επιλέγετε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά, με πλούσιο άρωμα. Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών (συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες) έχουν σκούρες κηλίδες στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *