Πόσες θερμίδες κρύβει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Γιατί οι μέρες πλησιάζουν!

Γιατί οι μέρες πλησιάζουν!

Σιγά σιγά φτάνει ο καιρός για το γιορτινό, γεμάτο χρώματα και αρώματα χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Δείτε σε ποια πιάτα κρύβονται οι θερμίδες, κάντε τον προγραμματισμό σας και απολαύστε άφοβα!

Γαλοπούλα με γέμιση. Φυσικά η γαλοπούλα έχει την τιμητικής της αυτές τις ημέρες και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι των Χριστουγέννων. Το κρέας της θεωρείται από το πιο άπαχα και υγιεινά. Όμως αν η νοικοκυρά που τη μαγείρεψε την έχει αλείψει με βούτυρο και έχει προσθέσει γέμιση, τότε οι θερμίδες αυξάνονται. Έτσι μια μερίδα γεμιστή γαλοπούλα περιέχει περίπου 400 θερμίδες, ενώ μια μερίδα χωρίς γέμιση και σάλτσες έχει περίπου 200 θερμίδες.

Χοιρινό. Επειδή σε πολλούς δεν αρέσει η γαλοπούλα, θα προτιμήσουν το χοιρινό. Όμως, όσοι επιλέξετε το συγκεκριμένο φαγητό πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα, διότι μια μερίδα χοιρινό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500 θερμίδες. Ενώ εάν φάτε και  πατάτες θα πάρετε επιπλέον 300 θερμίδες.

Πίτες. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι η τυρόπιτα, η οποία έχει περίπου 300 θερμίδες το κομμάτι. Εάν όμως δεν μείνετε στο ένα κομμάτι, τότε μπορεί να φτάσετε και τις1000 θερμίδες.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Φυσικά μετά το φαγητό θα προτιμήσετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Η απάντηση είναι, ότι θερμιδικά και τα δυο γλυκά κυμαίνονται στο ίδιο περίπου επίπεδο. Με τους κουραμπιέδες να έχουν 200 θερμίδες και τα μελομακάρονα να αποδίδουν περίπου 190 θερμίδες το κομμάτι. Αυτό που αλλάζει είναι η θρεπτική αξία, όπου τα μελομακάρονα έχουν το προβάδισμα.

Κρασί. Αν συνοδεύετε το γεύμα σας με ένα ποτήρι κρασί είτε κόκκινο είτε λευκό, θα πάρετε από 70 μέχρι 90 θερμίδες. Προσοχή στην ποσότητα που πίνετε και στο είδος του κρασιού, γιατί αν είναι γλυκό τότε οι θερμίδες διπλασιάζονται.

Χαρείτε τις γιορτές με τους αγαπημένους σας και να έχετε κατά νου ότι μπορείτε να γευτείτε και να απολαύσετε ό,τι λαχταρήσετε, πάντα όμως με μέτρο.

Πηγή: jenny.gr