Το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα και αυτά τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους και σίγουρα δε θα θέλετε να λείπει από το τραπέζι σας.
Αν θέλετε το τραπέζι σας να βγει πιο οικονομικό, προτιμήστε το κοτόπουλο από τη γαλοπούλα.
Παρακάτω θα δείτε μία άκρως εορταστική συνταγή για το κοτόπουλό σας, που θα μυρίζει Χριστούγεννα και θα είναι πλούσιο σε γεύση.
Για όσους δεν αγαπούν τα συκωτάκια, προτιμήσαμε τον κιμά, ενώ προσθέσαμε και φρούτα για να προσδώσουν τα γλυκά αρώματά τους και μια πιο ιδιαίτερη γεύση.
Συνταγή για γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο
250 γρ. κιμά (ανάμεικτος)
1/3 φλ. ρύζι
5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
3-4 μήλα
1 κρεμμύδι
1/3 φλ. κουκουνάρι
1/3 φλ. σταφίδες
1/2 φλ. Κονιάκ ή μαυροδάφνη
1 φλ. ζωμό κότας
Αλάτι
Πιπέρι
1 πορτοκάλι (χυμό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
* Η συνταγή μπορεί αντίστοιχα να γίνει και σε γαλοπούλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αρχίζουμε με τη γέμιση. Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και αφού ζεσταθεί σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει.
2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, κατά προτίμηση ψιλοκομμένο και το αφήνουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με κονιάκ ή μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3. Σ’ αυτή τη φάση, βάζουμε το ρύζι, τα κάστανα (κόψτε σε 3-4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος), τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το ζωμό.
4. Αφού η γέμιση «πιει» σχεδόν όλα τα υγρά της, προσθέτουμε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
5. Ηρθε η ώρα για το κοτόπουλο. Προσθέτουμε στο εσωτερικό του, αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε ρίγανη. Τοποθετούμε τη μισή γέμιση στο άνοιγμα της κοιλιάς και στη συνέχεια δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει το σχήμα του. Το ραντίζουμε γύρω γύρω με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
6. Το βάζουμε στη γάστρα με το στήθος προς τα πάνω. Επειδή θέλουμε να το κάνουμε πιο εορταστικό, κόβουμε στη μέση τα μήλα, τα καθαρίζουμε και τα κάνουμε σαν θήκη ώστε να τα γεμίσουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Τα βάζουμε γύρω γύρω από το κοτόπουλο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκάλι. Στο τέλος προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και λίγο νερό ή ζωμό κότας.
7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ºC. Στη συνέχεια ελέγχουμε αν έχει «πιεί» το κοτόπουλο τα υγρά του. Σ’ αυτήν την περίπτωση, προσθέτουμε πάλι νερό ή ζωμό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Το χριστουγεννιάτικο γεμιστό σας κοτόπουλο είναι έτοιμο. Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Καλά Χριστούγεννα!