Εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος στον Εβρο οι 39 πρόσφυγες

Μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο

Το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου εντοπίστηκαν οι 39 πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά.

Πρόσφυγες που περισυνελλέγονται από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τους παράσχουν άμεση βοήθεια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, άμεσα αρχίζει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Εκκλήσεις οργανώσεων για παροχή βοήθειας

Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 39 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.

«Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζεται στα σύνορα μιας χώρας, υπάγοντας τον εαυτό του στην κυριαρχία της χώρας αυτής, τότε ανακύπτει η διεθνής υποχρέωση της χώρας εισόδου να τον υποδεχθεί, εφόσον επικαλείται κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προέλευσης», όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση κάτι τέτοιο προστατεύεται από την Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες δεσμεύουν την χώρα από την στιγμή που της επικύρωσε.

Οι οργανώσεις τονίζουν πως «η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται και δεσμεύει τα κράτη όχι μόνο όταν ασκούν κυριαρχία εντός του εδάφους τους, όσο και στα σύνορά τους, αλλά και εκτός αυτών, όπου γενικότερα οι κρατικές αρχές ενεργούν, ή όπου αυτές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο».

Υπενθυμίζουν πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί «δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποδεικνύουν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μην τους μεταφέρει στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης
Nations League: Ηττα από την Κύπρο για την... αδιάφορη Εθνική Ομάδα (1-0)

Το γεγονός δε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία οι εν λόγω πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη συγκεκριμένη νησίδα, καθώς είχαν μεταφερθεί εκεί στις 14 Ιουλίου από τις ελληνικές αρχές, αποδεικνύει πως «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα, ανεξάρτητα από το αν είναι ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων».

«Οφείλει δε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου τους, καθώς, σε βάρος αρκετών εξ αυτών από την Τουρκία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης στη Συρία, σχετικά αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημειώνουν.

Οι οργανώσεις κλείνουν την ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας πως «όταν απειλούνται ζωές, το να επικαλείσαι ότι ο χώρος ακριβώς έξω από την πόρτα σου δεν σου ανήκει και δεν ενδιαφέρεσαι για ότι συμβαίνει εκεί, είναι απλά πρόσχημα για να αποφύγεις τις ευθύνες σου. Το ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη για την κατάστασή τους είναι κάτι προφανές, όμως δεν αίρει την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Σώστε τους ανθρώπους».

Φωτογραφία αρχείου