ΓΕΕΘΑ: Στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη

άδειες ΓΕΕΘΑ

Στην νότια πλευρά της χώρας

Στην Αίγυπτο βρίσκονται τα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα που εμπλέκονται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν.

Πιο συγκεκριμένα, τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

Δείτε επίσης: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες από το Σουδάν – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αποχώρησε η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ανάμεσά τους είναι και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες πολίτες που έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής είναι έξι.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Διαβάστε επίσης  Δένδιας σε Τουρκία: "Οι διεθνείς συμβάσεις έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου"

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ»

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι απογειώθηκαν τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ένα C-130H και ένα C-27J Spartan) μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Όπως έγραφε το enikos.gr, ένα τρίγωνο επικοινωνίας, που έχει στηθεί εδώ και 48 ώρες με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από την Πέμπτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε ενεργοποιήσει τα 2 μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», που βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα έως ότου ανάψει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της γαλλο-ελληνο-αιγυπτιακής επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι ήδη δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να απομακρύνουν δικούς τους υπηκόους με μεταγωγικό αεροσκάφος ενώ και η Σαουδική Αραβία κατάφερε να απεγκλωβίσει υπηκόους της σε επιχείρηση που οργανώθηκε μέσω θαλάσσης.

Τα 2 μεταγωγικά της ΠΑ θα μετασταθμεύσουν σε αεροδρόμιο της Νότιας Αιγύπτου. Εκεί όπου οι 2 πενταμελείς ομάδες των «Σκιών του Αιγαίου», της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, θα βρίσκονται για εγγύς υποστήριξη, βάσει του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ». Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι η ελληνική αποστολή να φτάσει στη Νότια Αίγυπτο κι εκεί θα παραμείνει, χωρίς να έχει εμπλοκή εισόδου στο Σουδάν. Της επιχείρησης ηγείται η Γαλλία σε συνεργασία με την Αίγυπτο.

Πηγή: enikos.gr