Η ανακοίνωση της Περιφέρειας για την αφρικανική πανώλη των χείρων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η νόσος στη Βουλγαρία είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η νόσος στη Βουλγαρία είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους

Τον Αύγουστο του έτους 2018 επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας. Για το έτος 2019, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους, εντός του Ιουλίου.

Για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων,Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψία Αφρικανικής Πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφών μαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση), ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να διενεργείται λήψη δειγμάτων αίματος (ολικού και ορού) σε ζώντα ζώα και λήψη δειγμάτων από το σπλήνα, λεμφογάγγλια, οστών (για εξέταση του μυελού των οστών) από νεκρά ζώα, με συμβατή κλινική εικόνα. Η δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων θα πρέπει να διενεργούνται πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο εργαστήριο (Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών).

Με σκοπό την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διαμόρφωσε ενημερωτικό video: