«Πράσινο φως» για το επίδομα γέννας

Επίδομα γέννας ΟΠΕΚΑ ΟΑΕΔ επιδόματα

Εγκρίθηκε η δαπάνη για την πληρωμή

Εγκρίθηκε η δαπάνη για την πληρωμή

Δέσμευση πίστωσης ύψους 123.000.000 ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη καταβολής του επιδόματος γέννησης στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ αναρτήθηκε στη διαύγεια.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης του τρέχοντος έτους.

Το επίδομα γέννησης θα δοθεί αναδρομικά από 1.1.2020 και οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, σε πρώτο στάδιο θα είναι απαραίτητο οι γονείς να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με την εγγραφή όλων των απαιτούμενων στοιχείων.

Οι αιτήσεις για τη λήψη του επιδόματος γέννησης θα γίνονται σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΑ από το 2018 για την καταβολή του επιδόματος παιδιού:

-Το έντυπο της ηλεκτρονικής αίτησης θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, στο οποίο οι γονείς θα συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία όπως τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ τους.

-Το έντυπο της αίτησης θα είναι δυνατόν να υποβληθεί και στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων.

Διαβάστε επίσης
Τουρισμός: 94,3% πτώση σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων παροχής καταλύματος

Η πρώτη δόση του επιδόματος των 2.000 ευρώ, τα 1.000 ευρώ, θα κατατίθεται στο λογαριασμό του δικαιούχου στα τέλη του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Για παράδειγμα, αν το παιδί γεννήθηκε Φεβρουάριο και η αίτηση υποβληθεί αρχές Μαρτίου, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου.

Η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ θα καταβάλλεται ένα 6μηνο μετά από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού.

Σε επόμενο στάδιο όταν ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα από το υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε η διαδικασία της δήλωσης γέννησης να αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο, η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινά ήδη από την δήλωση της γέννησης του παιδιού στο μαιευτήριο με την υποβολή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN.

Με αυτή την διαδικασία η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ θα δίνεται στα τέλη του επόμενου μήνα μετά την γέννηση.

Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Για το επίδομα γέννας η δαπάνη για το 2020 θα ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Πηγή: dikaiologitika.gr