Β. Κοντοζαμάνης: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό»

Τι λέει ο υφυπουργός Υγείας

Τι λέει ο υφυπουργός Υγείας

Ότι «Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του κοροναϊού», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοτζαμάνης, ακόμη, τόνισε ότι:

«Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κρούσμα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προλάβουμε τυχόν περιστατικά αλλά και να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα. Δεν προβαίνουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης, Μαρίας Αθανασίου.

Η βουλευτής κάλεσε τον υφυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιες διαδικασίες έχουν προχωρήσει για τον έλεγχο της ασθένειας, ποιες υποδομές υπάρχουν στη χώρα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

«Ακολουθούμε τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Χθες βράδυ, ο ΠΟΥ ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας στα κράτη-μέλη, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Η χώρα μας έχει ανάλογη εμπειρία, από το παρελθόν, στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα που θα έρθει στη χώρα και έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο υφυπουργός.

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό. Οφείλουμε να καθησυχάζουμε τον κόσμο αλλά σε καμία περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός δεν εφησυχάζει», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και αναφορικά με την προετοιμασία που υπάρχει ενημέρωσε:

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: 866 νέα κρούσματα

«Στις πύλες εισόδου της χώρας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές, στην ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού.

Στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και όλων των ιδιωτών γιατρών για την ανάγκη διαλογής και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Έχουν ήδη οριστεί νοσοκομεία αναφοράς, κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης και υπάρχει επάρκεια σε μέτρα ατομικής προστασίας και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τη νοσηλεία τυχόν περιστατικών. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας, σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και στα ΜΜΕ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει δώσει οδηγίες για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος σε υπηρεσίες και προσωπικό και οδηγίες για τους επισκέπτες στην Κίνα».