Οικία Χατζηγώγου: Το «στοιχειωμένο» σπίτι στην Αρετσού και οι ιστορίες που το συνοδεύουν (ΦΩΤΟ)

Η οικία Χατζηγώγου στην Αρετσού Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

Γιατί άφηναν εικονίσματα, σκόρδα και λουλούδια στα κάγκελα και στα παραθυρόφυλλά του

Η οικία Χατζηγώγου, η οποία βρίσκεται στην Αρετσού, συγκαταλέγεται στα όμορφα και ενδιαφέροντα διατηρητέα κτίρια αυτής της πόλης, που έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Βρίσκεται στο τέλος της Αρετσούς, στην οδό Θέτιδος και ήταν η παραθαλάσσια οικία – έπαυλη του δικηγόρου Θ. Χατζηγώγου.

Η χρονολογία κατασκευής της σύμφωνα με τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Βασίλη Κολώνα τοποθετείται στα 1930 και είναι έργο των Μαλάκη – Ζωγράφου, αρχιτεκτόνων που κατασκεύασαν πολλές οικοδομές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την περίοδο της ανοικοδόμησης, στις αρχές της δεκαετίας του 20 μέχρι και την δεκαετία του 30, μετά την Πυρκαγιά του 1917.

Η οικία Χατζηγώγου στην Αρετσού Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

Κατοικήθηκε μέχρι τις αρχές του ’80 και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί. Η Θεσσαλονίκη, αν μη τι άλλο, είναι μία πόλη γεμάτη από αρχοντικά, επαύλεις και ιστορικά σπίτια, που ναι μεν κάποια έχουν αξιοποιηθεί, υπάρχουν όμως και αρκετά, που με εχθρό το χρόνο, τα στοιχεία της φύσης και φυσικά την αδιαφορία, απλά «σβήνουν» σιγά σιγά από τις μνήμες των ανθρώπων.

Οσο ωστόσο αντιστέκονται και παραμένουν όρθια, πίσω από χαλάσματα, πυκνή βλάστηση και περιφράξεις, αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της ιστορίας αυτής της πόλης και αξίζει σίγουρα να τα προσέξουμε και να «ακούσουμε» τι έχουν να μας πουν…

Το «στοιχειωμένο» σπίτι και οι μύθοι που το συνοδεύουν

Για τους λάτρεις των μύθων, των ανεξήγητων ιστοριών και των ταινιών με τα… στοιχειωμένα σπίτια, η οικία Χατζηγώγου σίγουρα θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Το επιβλητικό ερειπωμένο κτίριο, με τα κατεστραμμένα παράθυρα, τα μισοδιαλυμένα παντζούρια και την πυκνή βλάστηση που το «καταπίνει», αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για ατέλειωτες ιστορίες μυστηρίου και περιπέτειες φαντασίας.

Η οικία Χατζηγώγου στην Αρετσού Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

Δείτε επίσης: Ο Πύργος της Ευτυχίας: Η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα, η εγκατάλειψη και η θλιβερή του εικόνα σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το σχέδιο κατασκευής του είναι πανομοιότυπο με το αντίστοιχο «στοιχειωμένο» της Βασ. Ολγας και έτσι δεν είναι τυχαίο πως «γεννήθηκε» ακόμη ένας αστικός μύθος. Αλλωστε, οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής είχαν να το λένε…

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα χαλασμένα παράθυρα πολλοί κολλούσαν εικόνες και φωτοτυπίες της Παναγίας, ενώ άφηναν λουλούδια και κρεμούσαν σκόρδα στα πορτόφυλλά του και στα κάγκελα. Οπως λέγεται, το έκαναν για να προστατευθούν από τα πνεύματα. Και αυτή η εικόνα από μόνη της, σίγουρα σε… ανατριχιάζει!

Οικία Χατζηγώγου: Τα αρχιτεκτονικά της στοιχεία

Οπως προαναφέραμε, η οικία Χατζηγώγου χτίστηκε από τους Μαλάκη – Ζωγράφου το 1930. Η μορφολογία της είναι χαρακτηριστική, με δυο οκταγωνικούς, διώροφους πύργους στα ακραία τμήματα της όψης και ένα παραλληλόγραμμο τμήμα που ενώνει τους δυο πύργους.

Η οικία Χατζηγώγου στην Αρετσού Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το επίμηκες τμήμα είναι χαμηλότερο σε ύψος, με τον 2ο του όροφο να υπολείπεται των πύργων. Πίσω από τον δυτικό πύργο, η κάτοψη συνεχίζει με ένα ακόμα τετράγωνο κομμάτι, δημιουργώντας έτσι ένα είδος Γ, αφήνοντας αρκετό διαθέσιμο χώρο για αυλή στο πίσω μέρος του οικοπέδου.

Τα ανοίγματα του ισογείου είναι ημικυκλικά και περιγράφονται με ανάγλυφη, γεωμετρική, διακοσμητική ταινία. Έντονο και ιδιαίτερο στοιχείο είναι οι «επάλξεις» στους πύργους και στον εξώστη του 1ου.

Πηγή: «Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας» του Βασίλη Κολώνα – εκδ. University Studio Press, thessarchitecture.wordpress.com, apotis4stis5.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *