Κ.ΑΛ.Ο: Αναμένεται νέο θεσμικό πλαίσιο

στήριξης αίτημα Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στα Γιάννενα το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ICSD» μαζί με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στα Γιάννενα το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ICSD» μαζί με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Στο στάδιο της καταγραφής και επεξεργασίας παρεμβάσεων στην κατεύθυνσης της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των επιχειρήσεων του κλάδου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την κα Ελένη Κοντονάσιου, προϊστάμενη του τμήματος Πολιτικών για την ΚΑΛΟ, του υπουργείου «έχουμε καταγράψει και έχουμε έτοιμες προτάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν και θα κάνουν πιο λειτουργικό το θεσμικό πλαίσιο».

Ένα άλλο στοίχημα, όπως τόνισε η Ελ. Κοντονάσιου, είναι να συστήσουμε τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στο Δημόσιο. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δημόσια διοίκηση να μάθει για το θεσμό», είπε.

Οι συντονιστές της συζήτησης Νίκος Γιάννης και Ελένη Κοντονάσιου

Η κα Κοντονάσιου συμμετείχε ως συντονιστής, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες στα Γιάννενα το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ICSD» μαζί με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου με σκοπό να γνωρίσουν οι επιχειρηματίες ή οι εν δυνάμει επιχειρηματίες που έχουν ή θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους ΚΟΙΝΣΕΠ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Ο επίσης, συντονιστής Νίκος Γιαννής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (και υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές) αναφέρθηκε στο ευοίωνο μέλλον του τρίτου πυλώνα της οικονομίας και στις προσπάθειες της ΕΕ προκειμένου «να ανάψει τη σπίθα» ενός κοινωνικού επιχειρείν, διέξοδος και στα ζητήματα απασχόλησης, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης και εθελοντικής αλληλεγγύης.

Την παρουσίαση των επιχορηγούμενων επενδυτικών προγραμμάτων, που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και απευθύνονται σε κοινωνικές επιχειρήσεις έκανε ο Στέφανος Πανακούλιας, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στέλεχος του Κέντρου Στήριξης ΚΑΛΟ, Στέφανος Πανακούλιας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοδοτήσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Χριστόφορος Σαπλαούρας,  παρουσίασε τα χρηματοδοτικά τραπεζικά προγράμματα με παράλληλη ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.

Στο καλωσόρισμα της εκδήλωσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων για την τοπική οικονομία, αλλά και στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή  με την υπόσχεση ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε κάθε σοβαρή επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Στην ιστορία, στον ρόλο, αλλά και στις δυνατότητες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, «των 17.000 συνεταίρων», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλός της Βασίλειος Τσουκανέλης.

Και για να επιστρέψουμε στην αρχή του ρεπορτάζ, τα παράπονα και οι προβληματισμοί δεν έλειψαν από τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κοινωνικής οικονομίας, όπως δεν έλειψαν και οι προτάσεις.

Στο άμεσο μέλλον θα διαπιστώσουμε τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας στη «βελτίωση» του θεσμικού πλαισίου ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 10% που αντιστοιχεί στον τζίρο που παράγεται από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Πηγή: typos-i.gr