Αγία Παρασκευή, Τέμπη: Η κρεμαστή γέφυρα, ο ναός και η σημερινή εικόνα καταστροφής (ΦΩΤΟ)

πεζογέφυρα γέφυρα Αγίας Παρασκευής Αγία Παρασκευή Τέμπη

Η ιστορία τους και η σχέση τους με τους σιδηροδρομικούς

Αποκαρδιωτικές εικόνες, απόλυτης καταστροφής αντικρίζουμε σήμερα στα Τέμπη και συγκεκριμένα στο άλλοτε αγαπημένο σημείο στάσης και ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες και τους προσκυνητές, την Αγία Παρασκευή.

Η κακοκαιρία Daniel σάρωσε τα πάντα στο διάβα της, καταστρέφοντας την κρεμαστή γέφυρα της Αγίας Παρασκευής καθώς και τον Ιερό Ναό.

Τα ορμητικά νερά του Πηνειού δεν άφησαν τίποτα όρθιο και παρότι η στάθμη έπεσε πλέον σημαντικά, άφησε πίσω της λάσπη και εικόνες απόλυτης διάλυσης και καταστροφής.

πεζογέφυρα γέφυρα Αγίας Παρασκευής Αγία Παρασκευή Τέμπη

Η γέφυρα παρότι αντιστάθηκε, δεν κατάφερε να γλυτώσει και έσπασε από τη μια πλευρά, μην αντέχοντας να σηκώσει το βάρος των δέντρων και την πίεση των υδάτων. Παράλληλα, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής πλημμύρισε και καταστράφηκε. Σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε η μαγευτική αυτή τοποθεσία να αποκτήσει και πάλι την παλιά της ομορφιά.

Αγία Παρασκευή Ιερός Ναός Τέμπη

Η ιστορία του Ναού της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε περίπου το 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, όπως λέγεται, για τη δική της επέμβαση, όταν ένας βράχος έπεσε από ψηλά, αλλά την τελευταία στιγμή κατέληξε στα νερά του Πηνειού, αποφεύγοντας το τρένο που περνούσε.

Αγία Παρασκευή Ιερός Ναός Τέμπη

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας. Την ημέρα της εορτής της Αγίας, στις 26 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν από κάθε μεριά της Ελλάδος, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο πηγές , της «Δάφνης» και της «Αφροδίτης».

Αγία Παρασκευή Ιερός Ναός Τέμπη

Ακριβώς δίπλα από το ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μία μικρή σπηλιά. Εκεί είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος και αν είναι αρκετά ψηλός πρέπει να μπει σκυμμένος.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου. Στην θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά.

Διαβάστε επίσης  Τέμπη: Ερευνα της αντεισαγγελέως εφετών για την εκχωμάτωση και επίστρωση του σημείου δυστυχήματος

Αγία Παρασκευή Ιερός Ναός Τέμπη

Η δημιουργία της κρεμαστής γέφυρας της Αγίας Παρασκευής

Η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής, η οποία πλέον έχει καταστραφεί, οδηγεί στον Ιερό Ναό και στο σπήλαιο. Για εξήντα τρία χρόνια, η κρεμαστή γέφυρα στον Πηνειό στεκόταν πλάι από τον Ολυμπο, στα στενά της κοιλάδας των Τεμπών, εκεί που ο μύθος λέει ότι ο Απόλλωνας κυνηγούσε τη νύμφη Δάφνη, κόρη του ποταμού Πηνειού, προσπαθώντας να την κατακτήσει.

πεζογέφυρα γέφυρα Αγίας Παρασκευής Αγία Παρασκευή Τέμπη

Η σιδερένια πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1960 από τους σιδηροδρομικούς, οι οποίοι την έφτιαξαν ως τάμα για το «θαύμα» της Αγίας Παρασκευής, για να διευκολύνει τους προσκυνητές να προσεγγίσουν τον ναό.

Μέχρι τότε μεταφερόντουσαν στην αντίπερα όχθη του Πηνειού μέσω βάρκας ή από μία μικρή ξύλινη γέφυρα. Ανακατασκευάστηκε και το καλοκαίρι του 2004 έγιναν τα εγκαίνια.

Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από την Μακεδονία στην Θεσσαλία γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.

Αγία Παρασκευή Ιερός Ναός Τέμπη

Με αργούς ρυθμούς η υποχώρηση των υδάτων

Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των υδάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς και από την εξέλιξή της θα διαπιστωθεί στη συνέχεια το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η γέφυρα.

«Η γέφυρα δεν καταστράφηκε εντελώς. Από τη μία πλευρά ξεκόλλησε. Μόλις υποχωρήσουν τα νερά θα δούμε αν μπορεί να αποκατασταθεί ή αν θα πρέπει να γίνει καινούριο κατάστρωμα γιατί οι βάσεις δεν φαίνεται να έχουν πάθει κάτι» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών, Γεώργιος Μανώλης

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη γρήγορης αποκατάστασής της καθώς, όπως λέει, είναι μια υποδομή με μεγάλη, διαχρονική αξία. «Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πιέσουμε προς στην κατεύθυνση να αποκατασταθεί η γέφυρα το συντομότερο δυνατό».

Πηγή φωτό: Eurokinissi