Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος για φωτιές: «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας δεν έχω ζήσει παρόμοιες συνθήκες»

φωτιά Αλεξανδρούπολη

Τόνισε τον δύσκολο αγώνα που δίνουν οι πυροσβέστες

Την δήλωση πως στα 32 χρόνια υπηρεσίας του δεν έχει ξαναζήσει τόσο ακραίες συνθήκες όσο αυτές που εκτυλίσσονται με τις φωτιές στη χώρα μας έκανε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής.

Όπως είπε ο κ. Πουρναράς οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μια εξαιρετική δριμύτητα ακόμη και το βράδυ που περίμεναν να μειωθούν οι εντάσεις των ανέμων, αυτοί έφταναν τα 6-7 μποφόρ και οι ριπές τα 8 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη για πέμπτη ημέρα, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας προκειμένου η πυρκαγιά να μην φτάσει στο τελεφερίκ και το καζίνο.

«Οι πυροσβέστες δίνουν τεράστιο αγώνα»

«Καταλαβαίνετε ότι ακόμα και το βράδυ, που άλλες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι πυρκαγιές αντιμετωπίσιμες, τώρα γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά μπορεί και διεθνώς που οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμη και το βράδυ. Το προσωπικό δίνει έναν τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία ξεπερνώντας φυσικά και ψυχικά όρια», υπογράμμισε ο κ. Πουρναράς.

Όπως είπε, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα το σύνολο του Πυροσβεστικού Προσωπικού επιχειρεί στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά και επισήμανε ότι το σύνολο του προσωπικού είναι σε γενική επιφυλακή.

«Καθημερινά από την αρχή της περιόδου είχαμε από 50-60 εκδηλώσεις πυρκαγιών. Κι αυτές αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών δυστυχώς οι συνθήκες άλλαξαν. Αυτή η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλευση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», σημείωσε ο κ. Πουρναράς και υπογράμμισε ότι οι συνθήκες είναι ακραίες.

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr