Δίκη Τοπαλούδη: Η Εισαγγελέας προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις αναιρέσεων των δολοφόνων

Τοπαλούδη ελαφρυντικά κατηγορούμενοι απορρίπτει

Προσπαθούν να “σπάσουν” τα ισόβια οι καταδικασθέντες

Στον Αρειο Πάγο προκειμένου να ασκήσουν αναιρέσεις προσέφυγαν οι δύο δολοφόνοι της νεαρής φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη των αιτήσεων αναιρέσεως των δυο καταδικασθέντων για τη δολοφονία της κοπέλας.

Ειδικότερα, στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Ελένη Κατσούλη και εισαγγελέας η Ελένη Κovτακτσή) συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναιρέσεως που έχουν καταθέσει τόσο ο 26χρονος Ροδίτης όσο και ο 24χρονος συγκατηγορούμενος του οι οποίοι ομόφωνα (δικαστές και ένορκοι) καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη και 15 έτη για τη δολοφονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.

Δείτε επίσης: Στον Αρειο Πάγο οι δολοφόνοι της Ελενης Τοπαλούδη – Προσπαθούν να σπάσουν τα ισόβια

Υπενθυμίζεται ότι ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής, τελεσιδίκως ομόφωνα καταδικάσθηκαν σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού της νεαρής φοιτήτριας. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η Κovτακτσή πρότεινε να απορροφηθούν οι λόγοι αναίρεσης που προέβαλλαν ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής, επισημαίνοντας ότι η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η νομοθεσία.

Οι δυο καταδικασθέντες υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων ότι κατά τη διάρκεια της δίκης τους στο Εφετείο παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς τους, καθώς δεν είχαν δίκαιη δίκη, αλλά και λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας που είχε λάβει η υπόθεση. Επίσης, υποστήριξαν ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από το δικαστήριο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία και τέλος ότι εσφαλμένα δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Ακόμη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «οι δικαστές δεν επηρεάζονται από τα δημοσιεύματα, αποφασίζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της οικογένειας Τοπαλούδη τάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση, σημειώνοντας πως η σχετική απόφαση φέρει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτεί ο νόμος και το Σύνταγμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας Αλέξης Κούγιας, κατά τη δίκη των δυο καταδικασθέντων στο Εφετείο τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις για δίκαιη δίκη και υπήρξε απόλυτος σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων.

Αντίθετα, οι συνήγοροι των δυο καταδικασθέντων υποστήριξαν αναλυτικά τους λόγους αναίρεσης που περιλαμβάνονται στην σχετική αίτηση των εντολέων τους και ζήτησαν την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.

Τέλος, αναμένεται, μέσα στο επόμενο διάστημα, η απόφαση του ΣΤ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Πηγή: protothema

Πηγή φωτό: Eurokinissi