Κορονοϊός: Φονικός μήνας ως τώρα ο Νοέμβριος – 159 νεκροί σε 8 μέρες

Δραματική είναι αύξηση των νεκρών στη χώρα, καθώς από την1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα άγγιξε τους 159.

Μάλιστα, τα δύο τελευταία 24ωρα έχασαν τη ζωή τους 69 άνθρωποι από την πανδημία. Το Σάββατο 34 και την Κυριακή 35.

Πρόκειται για αριθμούς πρωτόγνωρους, που σοκάρουν, και καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξολοθρεύει ο ιός κατά το δεύτερο κύμα εξάπλωσής του, τους εξασθενημένους οργανισμούς, κυρίως των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 784 άνθρωποι και ο αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε τις 56.698. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 39 χρόνια. Όμως τις τελευταίες μέρες, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, ότι αυτά τα νούμερα που δεν είναι διαχειρίσιμα από το σύστημα Υγείας. Στις ΜΕθ την Κυριακή νοσηλεύονται 228 άνθρωποι με κορονοϊό. Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς.

Τους «διώχνουν» για να εκμεταλλευτούν κάθε ελεύθερο τετραγωνικό για να βάλουν κρεβάτια COVID. Οι ειδικοί τρέμουν ότι το σύστημα Υγείας έχει εισέλθει σε μαύρη δίνη. Και ο αριθμός των νεκρών δεν θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη εξάλλου «από περίπου τις 10 του μήνα περιμένουμε μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000, κι έπειτα θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης».

Όπως είπε, μιλώντας στο Open, «αυτό που περιμένω είναι έως τις 30 του μήνα να έχουμε φτάσει κοντά, λίγο παραπάνω στα 500 κρούσματα και μετά να ανοίξει προσεκτικά η οικονομία».
Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε πως πρέπει να πάρουμε κι άλλα περιοριστικά μέτρα.

“Μαύρες” ειδήσεις καθημερινά

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις επόμενες ημέρες η καθημερινότητα αναμένεται να κατακλυστεί από τις «μαύρες» ειδήσεις που γεννά η πανδημία, καθώς το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος εισαγωγών και διασωληνώσεων να συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικοί έχουν υπολογίσει πως το 14% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία, εκ των οποίων οι δύο στους δέκα θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να περάσουν την πόρτα της Εντατικής. Ωστόσο από αυτούς μόλις το 30% θα επιβιώσει.

Διαβάστε επίσης  Financial Times: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρωζώνη η Ελλάδα - Μειωμένοι κατά 30% οι μισθοί

‘Ολο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.365 νέα κρούσματα και μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες του Νοεμβρίου προστέθηκαν 10.556.

Το «μαύρο» ρεκόρ με 34 καταγεγραμμένους θανάτους το Σάββατο και τα 2.556 νέα κρούσματα, προκαλούν τρόμο, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Μόνο το Σάββατο έγιναν 344 νέες εισαγωγές ασθενών.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στη χώρα

Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων με κορονοϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται. Αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου ως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων.

Η κ. Παγώνη στάθηκε επίσης στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κορονoϊό αλλά και του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».

Αναγκαία η τήρηση των μέτρων

Η κ. Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στον συνωστισμό που προκλήθηκε το διήμερο πριν το lockdown και σημείωσε πως τα αποτελέσματα από άποψης κρουσμάτων θα φανούν σε 15 μέρες.

Όσον αφορά τα μέτρα, τόνισε πως αν προσαρμοστούμε όλοι, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

«Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα πάντως σχετικά με το αν προϋποτίθεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων προκειμένου να πάμε και πάλι σε άνοιγμα της αγοράς, η κ. Παγώνη απάντησε: «Εννοείται. Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα καταστημάτων κλπ αν δεν είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας» είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *