Τέμπη: Σπάραξε καρδιές η κραυγή του πατέρα των δίδυμων κοριτσιών – “Μου λείπετε” (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέμπη Πλακιάς

Τελέστηκε μνημόσυνο στην Καλαμπάκα

Στην Καλαμπάκα τελέστηκε μνημόσυνο για τα τρία κορίτσια που έχασαν την ζωή τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Νίκος Πλακιάς πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη συγκλόνισε με την ομιλία του.

“Τα παιδιά μας χάθηκαν τόσο αναίτια. Τόσο άδικα. Πλέον ο πόνος μου δεν γίνεται δάκρυ. Γίνεται μίσος, οργή και θυμός. Μαζί μας βρίσκονται και τα αδέλφια, οι οικογένειες που ήρθαν από το νομό, οι οικογένειες ανθρώπων που χάθηκαν. Αυτές είναι οι οικογένειές μας, αυτά είναι τα αδέλφια μας! Να είστε όλοι πάντα καλά και να θυμόσαστε: στη θέση αυτή μπορεί να ήταν ο καθένας σας! Να είστε πάντα δίπλα μας. Ευχαριστώ. Χρύσα, Θώμη, Αναστασία, μου λείπετε! Αθάνατες!” είπε ο Νίκος Πλακιάς.
Συγκίνηση στο μνημόσυνο του ΑΠΘ

Μνημόσυνο για τα θύματα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Η συγκίνηση ήταν έντονη, καθώς το ΑΠΘ θρηνεί 12 φοιτητές που έχασαν την ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Την ίδια στιγμή, φοιτητές του ΑΠΘ που έχασαν τους συμφοιτητές τους ζωγράφισαν έναν πίνακα γεμάτο συμβολισμούς.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στεφάνια και λουλούδια έξω από τον ΟΣΕ για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη (ΦΩΤΟ)

Πάνω στον πίνακα υπάρχει ένα εισιτήριο τρένου με αναγραφόμενο προορισμό τη «Χώρα Ζώντων», δύο βέρες, ένα κλειδί και ένα ρολόι δίχως δείκτες.

Δύο νέοι που επέβαιναν στην μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη ήταν ζευγάρι. Σε αυτούς… αναφέρονται οι δύο βέρες που έχασαν τόσο τα όνειρα τους για μια ευτυχισμένη ζωή μαζί.

Τέμπη ΑΠΘ μνημόσυνο

Οι συμβολισμοί που έχει ο πίνακας

Στο κάτω μέρος του πίνακα απεικονίζεται η γη σχηματοποιημένη, δείχνοντας τα πετρώματα και τους σχηματισμούς των βράχων της περιοχής των Τεμπών. Δύο μαύρα σχήματα παραπέμπουν σε σιδηροδρομικά τούνελ, αλλά και στο σκοτάδι της ημέρας που θα ξημέρωνε. Ανεβαίνοντας προς τα πάνω διακρίνονται προσωπικά αντικείμενα των παιδιών, το πτυχίο που δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν, δύο βέρες κάποιων νέων που ετοιμάζονταν να παντρευτούν, ένα κλειδί από τις αποσκευές τους.

Διαβάστε επίσης  Τέμπη: Καταγγελία "βόμβα" από τον πατέρα των διδύμων για τον σταθμάρχη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο εισιτήρια αναφέρουν την ώρα αναχώρησης από την Αθήνα και την ώρα άφιξης στον ουρανό, που είναι η ίδια ώρα της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Ως τελικός προορισμός αναγράφεται στο εισιτήριο η «Χώρα των Ζώντων», δηλαδή εκεί όπου ζουν οι ψυχές. Στο κάτω μέρος δεξιά, εκεί που τα εισιτήρια των τρένων αναγράφουν «καλό ταξίδι», το εισιτήριο στον πίνακα ζωγραφικής γράφει «Καλό Παράδεισο».

Τέμπη ΑΠΘ μνημόσυνο

Χάθηκαν στο δυστύχημα

Τα αναμμένα κεριά πιο πάνω συμβολίζουν τους φοιτητές του ΑΠΘ που χάθηκαν στο δυστύχημα. Καίνε ως νοητές λαμπάδες και φωτίζουν τη διαδρομή από τη γη στον ουρανό. Το ρολόι δεν δείχνει κάποια συγκεκριμένη ώρα, καθώς δεν υπάρχουν δείκτες και με τον τρόπο αυτό δηλώνεται ότι έχει σταματήσει ο χρόνος και οι φοιτητές έχουν περάσει στην αιωνιότητα. Το κόκκινο φόντο απεικονίζει το πύρινο μαρτύριο στο οποίο υποβλήθηκαν τα θύματα της τραγωδίας.

Δύο κάθετες λευκές γραμμές που ανοίγουν διαγώνια συμβολίζουν τις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και την αγκαλιά του Θεού που υποδέχεται τις ψυχές των παιδιών. Εσωτερικά των γραμμών αναγράφονται με χρυσά γράμματα τα μικρά ονόματα των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους.

Ο τίτλος του πίνακα

«Τελειωθέντες εν ολίγω επλήρωσαν χρόνους μακρούς» είναι ο τίτλος του πίνακα για τα Τέμπη, που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές Χρυσόστομος Γκιουγκής (Μαθηματικών), Ευστάθιος Κατρέλης (Κοινωνικής Θεολογίας), Αθανάσιος Τερζιάν (Εικαστικών Τεχνών), Samaan Sharback (Θεολογικού) και Μarina Vinogradova (Χημείας), υπό την επίβλεψη του μεταδιδακτορικού Ερευνητή ΑΠΘ (ΕΔΙΠ Θεολογικής), Ιωάννη Σαρηγιαννίδη.

Οι φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα Βυζαντινής Ζωγραφικής του Εργαστηρίου Βυζαντινής Ζωγραφικής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ.