Τέμπη: “Το δυστύχημα αντιμετωπίστηκε σαν κοινό τροχαίο” (ΒΙΝΤΕΟ)

τραγωδία στα Τέμπη τρένα

Αναφέρει πραγματογνώμονας

O πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης, κατήγγειλε ότι στην τραγωδία των Τεμπών δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο που υπάρχει για τα δυστυχήματα και ότι η σύγκρουση των τρένων αντιμετωπίστηκε σαν ένα κοινό τροχαίο.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Open, ο πραγματογνώμονας ανέφερε πως «όταν έπεσε στο Γραμματικό το αεροπλάνο της Ήλιος οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν καν, γιατί υπήρχε αυστηρή περίμετρος, που φυλασσόταν 24 ώρες το 24ωρο επί εβδομάδες.




Ο πρόεδρος της επιτροπής Τσολάκης είχε τον έλεγχο της περιμέτρου κι από εκεί και πέρα η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι υπόλοιπες αρχές ήταν υπό τον έλεγχο του. Έπρεπε να αποδεσμεύσει την περιοχή ο Τσολάκης για να μπει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης κι αυτό έγινε μετά από εβδομάδες. Το τελευταίο κομμάτι σηκώθηκε μετά από δύο μήνες. Αυτό θα έπρεπε να γίνει και στην περίπτωση μας».

Συμπλήρωσε επίσης, ότι «στα χαρτιά υπάρχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ που είναι μετεξέλιξη της παλιάς επιτροπής για τη διερεύνησή των αεροπορικών ατυχημάτων, αλλά δεν έχει προσωπικό να λειτουργήσει. Εκείνο το βράδυ το θέμα ανατέθηκε στην τροχαία Λάρισας που δεν έχει τον τρόπο να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο ζήτημα. Ξενύχτησαν, παιδεύτηκαν, αλλά ένας υπαστυνόμος της τροχαίας φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει».

Κλείνοντας ο κος Λακαφώσης υπογράμμισε ότι «δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο γιατί η αντιμετώπιση ήταν σαν τροχαίο. Σαν να έχει τρακάρει φορτηγό με αυτοκίνητο και γρήγορα να μαζέψουμε».

Ξεσπά αδελφός θύματος – “Δεν μπορούν να σβήσουν τις μνήμες”

Ενας χρόνος πέρασε από την τραγωδία στα Τέμπη και η οδύνη των συγγενών των θυμάτων μεγαλώνει, καθώς ζητούν απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Στον Alpha μίλησε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος έχασε τον αδελφό του Βάιο στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

«Πίστευα ότι όλο αυτόν τον χρόνο θα ήμουν προετοιμασμένος για το πρώτο μνημόσυνο, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει. Ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα. Την προηγούμενη μέρα είχαν μία εκδήλωση στην Καρδίτσα και μπήκα στον χώρο που ήμουν με τον αδελφό μου παιδιά και βλέπαμε ταινίες και ήταν δύσκολο», είπε αρχικά.

Διαβάστε επίσης  Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: 57+1 δέντρα στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη

«Ο αδελφός μου ήταν σε ένα δύσκολο σημείο και για τη σύγκρουση και για τη φωτιά», ανέφερε, ενώ μίλησε και για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 νεκρών από την άσφαλτο μπροστά στη Βουλή.

«Είδα τα πλάνα για τα ονόματα που γράφτηκαν και σβήστηκαν. Εκείνη η ημέρα για εμάς ήταν πολύ δύσκολη και την ώρα που σβήνονταν τα ονόματα από το Σύνταγμα, λίγο πολύ ήταν η ώρα του δυστυχήματος και πάρα πολλές οικογένειες ήμασταν στα μνήματα και κάναμε τρισάγιο. Δεν μπορούν να σβήσουν τις μνήμες τους και τις ιστορίες τους και αυτό το έγκλημα που έχει γίνει».

Σε ό,τι αφορά τις νομικές διαδικασίες, ο Βαγγέλης Βλάχος είπε «Περιμένουμε τις δίκες, προσδοκώ να προχωρήσει η ανάκριση, όπως έχει προχωρήσει μέχρι τώρα και να κλείσει και τα άλλα ανοιχτά θέματα, όπως και το εύφλεκτο υλικό που βρέθηκε και είναι από τα τρία βασικά αίτια».

Εκτός από τις ευθύνες στον σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό, πρέπει να απαντηθεί η ύπαρξη του εύφλεκτου υλικού, όπως αναφέρει ο κ. Βλάχος, καθώς «κάποια θύματα θα είχαν επιβιώσει και θα ήταν με τις οικογένειές τους εάν δεν υπήρχε έκρηξη και φωτιά».

«Για εμένα, βλέποντας και τη δικογραφία, είναι δόλος. Όλοι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης είχαν αποδεχθεί, γνώριζαν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με πάρα πολλούς τρόπους, από εξώδικά μέχρι πορίσματα και με το οποιοδήποτε κίνητρο επέλεγαν να κάνουν κάτι διαφορετικό», δηλώνει και προσθέτει «Εγώ, προσδοκώ να αποδοθούν ευθύνες και θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Δεν είμαι αισιόδοξος για την έκρηξη, ούτε για τις ευθύνες στα υψηλά πολιτικά πρόσωπα».

Ο Βαγγέλης Βλάχος κάνει λόγο για δεύτερο έγκλημα στα Τέμπη, την «αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, που υπήρχαν στοιχεία, ακόμα και ανθρώπινα υπολειμματα, με ξεκάθαρες ευθύνες και βλέπουμε το ίδιο μπαλάκι και εδώ».

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi