Τριανταφυλλιές: Πότε και πως θα τις κλαδέψετε σωστά (ΒΙΝΤΕΟ)

Εγγυημένη ανθοφορία που θα… κρατήσει!

Το κλάδεμα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη φροντίδα της τριανταφυλλιάς μας.

Αυτό αφορά όλα τα είδη και τις ποικιλίες, είτε μιλάμε για φυτά που έχουμε φυτέψει στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η κατάλληλη περίοδος για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Αυτό βέβαια διαφέρει αναλόγως με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές.

Ενα καλό κλαδευτήρι και ξεκινάμε!

Δείτε το παρακάτω βίντεο με αναλυτικές οδηγίες, βήμα βήμα

Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μισό εκατοστό πάνω από το μάτι (οφθαλμός), δηλαδή πάνω από την προεξοχή του βλαστού από την οποία βγαίνει ο καινούριος βλαστός. Η τομή του κλαδέματος πρέπει να έχει ελαφριά κλίση προς την αντίθετη πλευρά για να απομακρύνεται η υγρασία και το νερό από το μάτι, καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών. Πρέπει να προσέχουμε κατά το κλάδεμα, καθώς αν κλαδέψουμε αρκετά ψηλότερα από το μάτι, το τμήμα του βλαστού που θα παραμείνει (τακούνι) θα ξεραθεί. Αντίθετα, αν κλαδέψουμε τους βλαστούς της τριανταφυλλιάς πολύ κοντά στο μάτι, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί και να μην ανοίξει.

Κατά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσουμε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από μύκητες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς και η μαύρη κηλίδωση. Μοναδική εξαίρεση στο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, όπου κλαδεύουμε μερικά κλαδιά που βλέπουν προς το κέντρο για να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη βλάστηση.

Κλαδεύοντας τις τριανταφυλλιές, αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά για να τις βοηθήσουμε να δυναμώσουν, καθώς και τους αδύνατους βλαστούς. Αν παρατηρήσουμε κατά το κλάδεμα ότι το εσωτερικό του βλαστού της τριανταφυλλιάς έχει χρώμα καφετί ή είναι ξερό, συνεχίζουμε να κόβουμε μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο. Αφαιρούμε τους πλεονάζοντες βλαστούς όταν αναπτυχθούν περισσότεροι από έναν βλαστό από το μάτι που κλαδέψατε τις τριανταφυλλιές (το φαινόμενο παρουσιάζεται στις ζωηρές ποικιλίες). Επίσης, αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από το σημείο που εκφύονται στη ρίζα καθώς πολλές τριανταφυλλιές είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς.

Το ιδιαίτερο κλάδεμα που χρειάζεται κάθε είδος τριανταφυλλιάς:

Πέρα από τις γενικές αρχές για το κλάδεμα τις τριανταφυλλιάς που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να έχουμε υπόψη και τις εξειδικευμένες οδηγίες κλαδέματος που ακολουθούμε ξεχωριστά για κάθε είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς:

– Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες, αφαιρούμε την αδύνατη βλάστηση και κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.

– Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού», κλαδεύουμε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.

– Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.

– Σε αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστύλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.

Extra infos

Μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τα κλαδεμένα φυτά και καίμε τα υπολείμματα του κλαδέματος για να καταστρέψουμε πιθανές εστίες μόλυνσης από ασθένειες.

Οι εργασίες που μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο

Πηγή: mistikakipou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *