Ο σωστός τρόπος για να καθαρίζετε τα αυτιά του μωρού σας

μωρό, παιδί

Αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς

Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι για να καθαρίσετε τα αυτιά του παιδιού σας με τη χρήση μπατονέτας, μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Μια ανάλυση δεδομένων από ερευνητές στο Nationwide Children’ s Hospital διαπίστωσε ότι περισσότερα από 30 παιδιά ημερησίως καταλήγουν ως έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο,αφού υποφέρουν από τραυματισμό στο αυτί που σχετίζεται με τη χρήση μπατονέτας. Τα περισσότερα από τα παιδιά που τραυματίστηκαν ήταν κάτω των 3 ετών.

Οι τραυματισμοί περιλάμβαναν κομμάτια μπατονέτας κολλημένα στο αυτί, σπασμένα τύμπανα και τραυματισμούς των μαλακών ιστών στο αυτί.

Ούτε εσείς, ούτε το παιδί σας πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό των αυτιών σας. Η κηρήθρα του αυτιού (το «κερί», όπως συνήθως το αποκαλούμε) είναι κάτι φυσικό και το κανάλι του αυτιού συνήθως αυτοκαθαρίζεται.

Η μπατονέτα μπορεί να σπρώξει την κηρήθρα του αυτιού βαθύτερα μέσα στο αυτί προκαλώντας τραυματισμό.

• Συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας, αν ανησυχείτε για τη συσσώρευση της κηρήθρας. Ο γιατρός μπορεί να το αφαιρέσει, εάν είναι απαραίτητο.

• Για να καθαρίσετε τα αυτιά του παιδιού σας, σκουπίστε το εξωτερικό μέρος των αυτιών με ένα σφουγγάρι ή ένα υγρό πανί. Ποτέ μην εισάγετε μπατονέτα ή οτιδήποτε άλλο στο κανάλι του αυτιού του παιδιού σας.

Πηγή: baby.gr