Πως να κάνεις το παιδί να ακούει χωρίς… δεύτερη κουβέντα

παιδί

Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο…

Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να επαναλάβετε την ίδια φράση μέχρι – επιτέλους- το παιδί ν’ αποφασίσει να κάνει όσα του λέτε; Το αποτέλεσμα; Κάποιες φορές απλώς σηκώνετε τα χέρια ψηλά και, μη μπορώντας να κάνετε τίποτε άλλο, «παραδίδεστε» και εγκαταλείπετε κάθε προσπάθεια.

Επειδή, όμως, η εγκατάλειψη δεν είναι ποτέ λύση, προσπαθήστε να κερδίσετε την προσοχή του πρακτικά, με διαφορετικούς τρόπους και έτσι το παιδί σας θα σας ακούει χωρίς…δεύτερη κουβέντα.

Κατεβείτε στο ύψος του

Αναλογιστείτε για λίγο το σκηνικό που επικρατεί μέσα στο σπίτι: εσείς μαγειρεύετε, ο αδελφός του φωνάζει και ο μπαμπάς έχει βάλει στη διαπασών την τηλεόραση. Η συνεννόηση κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη.

Αν θέλετε να σας ακούσει αμέσως και χωρίς διαμαρτυρίες, σταματήστε ό,τι κάνετε, πλησιάστε το και κατεβείτε στο ύψος του. Ζητήστε του να σταματήσει το παιχνίδι και να σας προσέξει για λίγα δευτερόλεπτα. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα εστιάσει σε εσάς, χωρίς να χρειαστεί να φωνάξετε ή να το μαλώσετε, πληγώνοντας έτσι τον εαυτό σας, αλλά κυρίως, το ίδιο.

Να είστε απολύτως σαφείς και σύντομοι

Τα παιδιά δεν μπορούν να επεξεργαστούν πολλές πληροφορίες την ίδια στιγμή ούτε ν’ απασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Για το λόγο αυτό, όταν δεν είμαστε σαφείς σ’ αυτά που τους ζητάμε, μπερδεύονται, «πελαγώνουν» και στο τέλος δεν κάνουν τίποτα.

Αν, για παράδειγμα, του πείτε ένα σκέτο «Ετοιμάσου για το σχολείο γιατί θ’ αργήσουμε και η δασκάλα θα σε μαλώσει», το πιθανότερο είναι να σας αγνοήσει. Αντίθετα, αν του δίνετε σαφείς και σύντομες οδηγίες, θα δείτε ότι τ’ αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Προτιμήστε την βήμα- βήμα προσέγγιση, έστω και αν σας φαίνεται χρονοβόρα διαδικασία. «Φόρεσε το παντελόνι σου» ή «Φτιάξε την τσάντα σου» είναι φράσεις που θ’ ηχήσουν πολύ πιο εύκολες στα αυτιά του και θα μπορεί να τις εφαρμόσει μια- μια. Σταδιακά, θα του γίνουν συνήθεια και δεν θα χρειάζεται πια να τις επαναλαμβάνετε.

Διαβάστε επίσης: Οι τρόποι για να βάλετε όρια σε ένα ανυπάκουο παιδί

Κάντε τα πάντα παιχνίδι

«Ποιος θα βάλει πιο γρήγορα τα παπούτσια του; Εσύ ή εγώ;» ή «Μπορείς να κουμπώσεις το μπουφάν σου σε δέκα δευτερόλεπτα;», είναι η πιο ασφαλέστερη και πιο σίγουρη τακτική για να κάνετε το παιδί να σας ακούσει. Με το να μετατρέπετε τα πάντα σε παιχνίδι θα καταφέρετε όχι μόνο να κερδίσετε την προσοχή του, αλλά και τον ενθουσιασμό του. Απλώς, αφήστε το να κερδίζει τις περισσότερες- αν όχι όλες- τις φορές!

Μία τέτοιου είδους συμβουλή βέβαια δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν έχετε μόνο μισή ώρα στη διάθεσή σας το πρωί για να ετοιμάσετε… όλη την οικογένεια, αλλά τις μέρες που έχετε περισσότερο χρόνο και μπορείτε να είστε πιο «χαλαρή»!

Διαβάστε επίσης
Παιδί και διαδίκτυο: 20 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι γονείς

Το τρικ του… ναι!

Προσπαθήστε να μετατρέψετε ακόμα και τις αρνητικές σας απαντήσεις σε θετικές. Πώς γίνεται αυτό; Αν το παιδί σάς ρωτήσει αν μπορεί να πάει στο σπίτι του φίλου του, προτιμήστε, αντί να του πείτε «Όχι, δεν θα πας μέχρι να τελειώσεις τα μαθήματά σου.», χρησιμοποιήσετε το κόλπο του ναι: «Εννοείται πως θα πας μόλις τελειώσεις με τα μαθήματά σου!». Το ναι ηχεί πολύ καλύτερα στ’ αυτιά των παιδιών και, ας το παραδεχτούμε, και των μεγάλων!

Μην χρησιμοποιείτε «δωροδοκίες»

Ας παραδεχτούμε ότι όλοι οι γονείς έχουμε κάνει αυτό το λάθος! Πολλές φορές είναι δελεαστικό να χρησιμοποιούμε τα δώρα για να πετύχουμε τον στόχο μας με τα παιδιά. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό γίνεται συχνά, θα πρέπει τουλάχιστον να μετριαστεί.

Όταν το παιδί υιοθετεί μία «σωστή» συμπεριφορά, είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε αλλά να μην το… δωροδοκείτε. Το «μπράβο» και η ενθάρρυνση αρκούν για να του περάσουν το μήνυμα. Αντίθετα, αν για κάθε καλή του πράξη, του υπόσχεστε από ένα αντάλλαγμα, θα συνηθίσει σ’ αυτό το μοτίβο, δεν θα μάθει το ουσιαστικό νόημα της συμπεριφοράς του και, μεγαλώνοντας, θα πιστεύει ότι θα πρέπει να παίρνει κάτι όταν προσφέρει.

Πηγή: mama365.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *