Τα 7 πράγματα που πρέπει να αλλάξετε για να σας ακούσει το παιδί σας

παιδί

Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Τα νήπια είναι οι χειρότεροι ακροατές και αυτό είναι γεγονός. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως για να αντιλαμβάνεται όσα του λέτε. ετσι χρειάζεται να επαναλάβετε πολλές φορές αυτό που είπατε.

Κι όμως υπάρχουν τρόποι να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει.

Δείτε τα 7 πράγματα που πρέπει να αλλάξετε για να σας ακούσει πραγματικά

Ενεργοποιηθείτε!

Βοηθήστε το νήπιο να καταλάβει τι του λέτε, πηγαίνοντας κοντά του. Όσο κι αν φωνάζετε από το άλλο δωμάτιο για να κάνει αυτό που του λέτε, δεν πρόκειται να σας ακούσει…

Επίσης, θα πρέπει να κατεβείτε στο ύψος του. Καθίστε στα γόνατα σας, ώστε τα μάτια σας να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια του παιδιού. Αυτό δείχνει ότι έχετε να πείτε κάτι σημαντικό και το “αναγκάζει” να σας δώσει σημασία.

Μην φωνάζετε

Το πρόβλημα με το να φωνάζετε σε ένα παιδί είναι ότι στην κυριολεξία καταστρέφεται την επικοινωνία σας μαζί του. Οσο πιο δυνατά μιλάτε, τόσο δεν σας ακούει! Αυτό δημιουργεί έναν αληθινό εφιάλτη για εσάς, το καταλαβαίνουμε. Η μόνη λύση είναι να μιλάτε σιγά. Κυριολεκτικά σιγά!

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αναγκάζετε να κάνει ησυχία για να σας ακούσει και ταυτόχρονα του δίνετε να καταλάβει ότι αυτό που λέτε είναι σημαντικό.

Πείτε το με απλά λόγια

Το παιδί σας έχει μόλις αρχίσει να κατανοεί οδηγίες. Οσο περισσότερο μιλάτε, τόσο λιγότερο καταλαβαίνει! Κι αν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε και αρνητικές προτάσεις, τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα…

Μιλήστε λοιπόν με απλές προτάσεις και εξηγήστε όσο πιο απλά αυτό που θέλετε. Αντί να πείτε “το ξέρεις ότι δεν πρέπει να τρέχεις μέσα στο σαλόνι” πείτε “περπάτα ήρεμα, σε παρακαλώ”.

Διαβάστε επίσης: Τι προσπαθεί να σας πει το μωρό σας

Δώστε εναλλακτικές

Μερικές δραστηριότητες είναι υποχρεωτικές. Πρέπει να ντυθεί για να βγει έξω – τελεία. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να δώσετε εναλλακτικές επιλογές στο παιδί σχετικά με το τι να φορέσει: “θέλεις την πράσινη ή την μπλε μπλούζα;” ή σχετικά με το που να πάτε: “θέλεις να πάμε στον παιδότοπο ή προτιμάς την παιδική χαρά;”

Δώστε πληροφορίες

Ακόμα και για ένα νήπιο, οι εντολές είναι εκνευριστικές. Ειδικά όταν έρχονται χωρίς αιτία!

Οταν λοιπόν δίνετε πληροφορίες, τους εξηγείτε το γιατί συμβαίνει κάθε τι. Αντί να αρχίσετε να φωνάζετε λοιπόν για τα παιχνίδια στον διάδρομο, μπορείτε απλά να πείτε “το ξέρεις ότι υπάρχουν παιχνίδια στον διάδρομο;”. Στη συνέχεια, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να τα μαζέψει.

Εξηγήστε τις προσδοκίες σας

Αν πείτε στο παιδί “πλένε τα δόντια σου!” τους δίνετε ένα άνοιγμα. Στο μυαλό του παιδιού δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα! Οπότε η απάντηση που θα πάρετε θα είναι “όχι δε θέλωωω!”

Αν όμως πείτε “θέλω να πλύνεις τα δόντια σου” του δίνετε να καταλάβει ότι αυτή είναι η προσδοκία σας. Προσέξτε όμως, μην αρχίσετε τις απειλές μετά από αυτό!

Γίνετε πρώτα εσείς καλός ακροατής!

Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Όταν σας μιλάνε θα πρέπει να τα ακούτε, όση δουλειά κι αν έχετε! Ακόμη, θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε ώστε να σας μιλάνε για τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους και εσείς να δείχνετε μεγάλη προσοχή σε όσα λένε!

Πολύ σύντομα, θα δείτε αποτελέσματα και το παιδί σας θα αρχίσει να ακούει!

Πηγή πληροφοριών: babyradio.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *