Αύξηση ρεκόρ στις τιμές του ελαιόλαδου – Τι συμβαίνει με την ελληνική παραγωγή

Μεταγγίτσι ελαιώνες ελιά Χαλκιδική

Γίνεται λόγος για μείωση παραγωγής από 30% έως 40%

Η τιμή του ελαιόλαδου συνεχίζει να είναι στα ύψη, με την αύξηση να ξεπερνάει το 100%, καθώς κανένας δεν γνωρίζει μέχρι που θα σταματήσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC, η τιμή του λαδιού στη διεθνή αγορά εκτοξεύθηκε στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, με οδηγό την ξηρασία στις «κύριες» χώρες παραγωγής στην ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Την ίδια ώρα, οι φυσικές καταστροφές επιβαρύνουν την κατάσταση και έχουν φέρει ήδη μείωση της αναμενόμενης συγκομιδής για αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ποσότητα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων.

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kάιλ Χόμλαντ.

Διαβάστε επίσης  Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφηκαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.

Τι γίνεται με την ελληνική παραγωγή

Το 2022 η Ελλάδα παρήγαγε περί τις 330.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση παραγωγής από 30% έως 40%, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντή της διεύθυνσης Γεωργίας της Κυπαρισσίας.

Ο ίδιος εξηγεί πως καθώς δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα ελαιόλαδου, η ζήτηση θα αυξηθεί και συνεπώς «διαγράφεται μια καλή χρονιά» για τους παραγωγούς.

Εκτιμά πως οι ανατιμήσεις δικαιολογούνται λόγω της μεγάλης πλέον ζήτησης, καθώς τυποποιητές από δίκτυα του εξωτερικού αγοράζουν ελαιόλαδο σε υψηλές τιμές ακόμα και αν έχουν ζημιά, προκειμέΝου να εξυπηρετήσουν συμβόλαια που «τρέχουν» και να μην χάσουν τους πελάτες τους.

Πηγή: cnn.gr