«Απάτητα Βουνά»: Μια νέα πρωτοβουλία για τη προστασία του περιβάλλοντος

Ορος Ιταμος Χαλκιδική Σιθωνία απόδραση

Απαγόρευση παρεμβάσεων που μεταβάλλουν το φυσικό περιβάλλον

Η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίζει τα “Απάτητα Βουνά” σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Twitter.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε στη δημοσίευση του ότι, «Η χώρα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θεσπίζει τα “Απάτητα Βουνά”. Σε 6 βουνά μας θα απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων & παρεμβάσεις που μεταβάλλουν το φυσικό περιβάλλον. Με σχέδιο πρωτοστατούμε στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος».

 


Ως «Απάτητα Βουνά» ορίζεται η Περιοχή Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου της (ΠΑΔ + ακτίνα 1 χλμ). Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στα Απάτητα Βουνά:

Λευκά Όρη – Έκταση: 382,06 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-2.453 μ.

Σάος – Έκταση: 97,30 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-1.611 μ.

Σμόλικας – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 782-2.637 μ.

Τύμφη – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 460-2.497 μ.

Ταΰετος – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 432-2.407 μ.

Χατζή – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 598-2.038 μ.

Ποια είναι τα οφέλη από τα Απάτητα Βουνά:

Συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας.

Εμποδίζουν την είσοδο ξενικών ειδών.

Παρέχουν διαδρομές μετανάστευσης και ενδιάμεσων στάσεων σε είδη πανίδας.

Δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

Διατηρούν τη συνδεσιμότητα και την ακεραιότητα του οικοσυστήματος.

Προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική γνώση στους πολίτες.

Ρυθμίζουν και προστατεύουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος: παροχή καθαρού νερού, έλεγχος διάβρωσης, υγιές έδαφος, ποιότητα αέρα, κλιματική ρύθμιση, επικονίαση καλλιεργειών, υψηλή ανθεκτικότητα στην επιδημία παρασίτων.

Τι είναι ο κατακερματισμός της γης και ποιες οι συνέπειες;

Κατακερματισμός γης, είναι η κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων σε κομμάτια από την αύξηση των δρόμων και των τεχνητών επιφανειών, υπογραμμίζει το υπ. Περιβάλλοντος.

Ο κατακερματισμός έχει άμεσες συνέπειες στην:

Απώλεια, συρροή και απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών
Μείωση πληθυσμών και στις τοπικές εξαφανίσεις ειδών
Υποβάθμιση οικολογικών διεργασιών

Ο δείκτης κατάτμησης της Ελλάδας είναι μισός από ότι της Ευρώπης, αλλά αυξάνεται ταχύτερα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα:

Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση αύξησης τεχνητών επιφανειών στην Ευρώπη (2015)
Τα εργοτάξια και οι δρόμοι καταναλώνουν περισσότερη γη στην Ελλάδα από ό,τι στην Ευρώπη.
Το οδικό δίκτυο Ελλάδας έχει μήκος μεγαλύτερο από 367.000 χλμ., ενώ η πιθανότητα να βρισκόμαστε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από δρόμο είναι μόλις 5,43%.

Ποια η σχέση των δρόμων με την απώλεια της βιοποικιλότητας;

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι δρόμοι διευκολύνουν τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών και είναι άμεσα συνυφασμένοι με την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Παρά τα σημαντικά οφέλη της ύπαρξης χρηστικού οδικού δικτύου, οι δρόμοι σχετίζονται με τις πέντε κυριότερες αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας παγκοσμίως, οι οποίες είναι κατά φθίνουσα σειρά σοβαρότητας:

Η αλλαγή χρήσης γης.

Η άμεση εκμετάλλευση των πόρων.

Η κλιματική αλλαγή.

Η ρύπανση.

Τα ξενικά είδη πανίδας.

Οι δρόμοι θεωρούνται επομένως μία από τις βασικότερες αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της λειτουργίας των οικοσυστημάτων παγκοσμίως, ιδίως όταν εισέρχονται σε φυσικά οικοσυστήματα και πρώην αδιατάρακτες περιοχές.

Τα ενδιαιτήματα των ειδών συρρικνώνονται, οι πληθυσμοί απομονώνονται, η θνησιμότητα της άγριας πανίδας από προσκρούσεις σε οχήματα στο οδικό δίκτυο αυξάνεται.

Παράλληλα, όλες οι οικοσυστημικές υπηρεσίες που συνδέονται με το έδαφος, όπως η αποικοδόμηση ή ο κύκλος του αζώτου χάνονται, αφού το έδαφος σφραγίζεται και μετατρέπεται σε τεχνητή γη.

Έμμεσες είναι οι επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία με την αύξηση της ρύπανσης και τη διευκόλυνση της εξάπλωσης ασθενειών.

Επενδύσεις

Τα «Απάτητα Βουνά» αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου.

Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε επίσης  Τράπεζα θεμάτων: Οι αρχές "βλέπουν" την ομάδα killnet πίσω από την κυβερνοεπίθεση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *