Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά σύνορα»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι είπε για τη συνεργασία με την Τουρκία

Ομιλία για το μεταναστευτικό στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό με πολιτική εντός του νόμου αλλά και αδιαπραγμάτευτη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Όπως τόνισε, όμως, «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Και αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο».

«Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην ΕΕ, τη Frontex και την κυβέρνηση ενώ δεν δίστασαν ακόμα να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι «η εφαρμογή της νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της ΕΕ».

Όσον αφορά το 2023 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μας αφήνει με μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική, Οι ροές ήταν μειωμένες και το ίδιο έχουμε δει και τους τελευταίους μήνες χάρη στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία».

«Αποδίδουμε πλέον γρήγορα και δίκαια άσυλο με τυποποιημένες διαδικασίες. Αυτό έρχεται να κουμπώσει με τη σημαντική εξέλιξη για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που βαδίζει προς την οριστική επικύρωση την άνοιξη. Δεν ήταν προφανές ότι θα μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν από μερικούς μήνες. Δεν λύνει μεμιάς μόνη της το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά είναι μια αρχή.

Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά και μια νομική βάση κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφτονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς κάτι που έχει γίνει ιστορικά και στα ελληνικά σύνορα και στα σύνορα της Λευκορωσίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αναφορές του στην πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Αφού, δε, χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων διακινητών» ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικό γεγονός την έγκριση από την Κομισιόν της διευκόλυνσης έκδοσης βίζα για Τούρκους πολίτες που θα θέλουν να έρθουν για τουρισμό σε 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Νησιά με οργανωμένες δομές που σήκωσαν ένα δυσανάλογο βάρος μαζί με τον Έβρο στην διαχείριση του μεταναστευτικού».

Στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμενος προς τους πολίτες των νησιών αυτών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα τους με την ελπίδα ότι θα υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι από την ΕΕ». «Είμαστε σε μια φάση διαπραγμάτευσης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της ότι μπορεί να δεχθεί αυτή τη διαπραγμάτευση να καταλήξει μόνο εφόσον αξιοποιηθούν δυνατότητες να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» συμπλήρωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης  Εθνικό πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τρεις μορφές καρκίνου για όλους

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «η ελληνική βουλή πρόσφατα ενέκρινε με μια συντριπτική πλειοψηφία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την πρόσβαση στη νόμιμη εργασία μεταναστών και αιτούντων ασύλου που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση για εργασία αλλά και του συντονιστή απελάσεων».

«Αποδεικνύουμε έτσι ότι στην πατρίδα μας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μεταναστευτικό δεν είναι απαραίτητα ένα πεδίο διχασμού αλλά ότι με τη σωστή αντιμετώπισή του του μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του τόπου αρκεί να έχουμε μια συνεπή πολιτική που να στηρίζεται σε 2 πυλώνες: την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών με προστασία των συνόρων της ΕΕ και από την άλλη την διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Σε αυτή την ισορροπία πιστεύουμε, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό.

Ο υπ. Μετανάστευσης έχει αναλάβει βαρύ φορτίο καθώς θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες για εργασιακή κινητικότητα με άλλες φίλιες χώρες. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που συνδέεται με ευρωπαϊκές πολιτικές όσο και με εσωτερικές διαδικασίες ενσωμάτωσης. Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία που έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την ένταξη ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν νόμιμα στην χώρα μας. Έχουμε τέτοια παραδείγματα στη χώρα μας».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός επισήμανε τα εξής: «Αισθάνομαι ότι η πατρίδα μας τάχθηκε από τη συγκυρία να υπηρετήσει μια ευρύτερη μεταναστευτική πολιτική. Να αποδείξει ότι αυτός ο κυματισμός της ιστορίας δεν μπορεί να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ούτε να ανατρέψει το σκάφος με το οποίο ταξιδεύουμε στον χρόνο και στα σύνορα. Όσοι είμαστε Ευρώπη και αγαπούμε την Ευρώπη καλούμαστε να διαχειριστούμε την πρόκληση αυτή κλείνοντας την πόρτα στην παρανομία και την εκμετάλλευση αλλά ανοίγοντας το παράθυρο στην ευκαιρία με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα. Κάναμε βήματα προόδου τα τελευταία 4 χρόνια και είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τη συνεχίσουμε».

Πηγή φωτό: Eurokinissi