Μητσοτάκης στο CNN: “Μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή με την Τουρκία ακόμα και αν διαφωνούμε”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 78ης Συνεδρίασης του ΟΗΕ και φιλοξενήθηκε ζωντανά στο CNNi.

Mεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι «παρότι έχουμε διαφορές προσπαθούμε να τις λύσουμε μέσω του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή. Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή λέγοντας πως: “Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή”.

Διαβάστε επίσης  Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν με συγκρατημένη αισιοδοξία και στο βάθος το Κυπριακό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερωτηθείς για το δύσκολο καλοκαίρι και το ακόμα πιο δύσκολο φθινόπωρο, εξήγησε ότι από τη μια η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και έχει την δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ, αλλά και μια καλή τουριστική σεζόν και από την άλλη είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και την πρωτοφανή καταστροφική πλημμύρα.

“Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν ο τουρισμός κινδυνεύει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο”.

Τέλος, τόνισε ακόμα ότι στην ομιλία του εκτός από την κλιματική αλλαγή θα μιλήσει και για το μεταναστευτικό.

Πηγή: newsit.gr