Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει με 2,2 δισ. ευρώ την Ελλάδα”

Κακοκαιρία Daniel Θεσσαλία

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Στρασβούργο με   Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών και την στήριξη της Ευρώπης στη χώρα μας με οικονομικούς πόρους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και πως αποτελεί «μία Ένωση αλληλεγγύης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επενδύσεις αλλά και όσα πρέπει να γίνουν για τη στήριξη της χώρας μας από την Ευρώπη, λέγοντας ότι θα δοθούν έως και 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Η χώρα σας περνάει μία δύσκολη κατάσταση. Ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες. Θρηνούμε για τις ζωές που έχουν χαθεί. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες, είναι μία Ένωση αλληλεγγύηης. Πολλές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες.Θέλω να εστιάσω σε 5 πράγματα: Να χρησιμοποιήσουμε χρήματα που δεν δαπανήθηκαν από την προηγούμενη περίοδο από τα Ταμεία Συνοχής. Κεφάλαια από το Ταμείο Υποστήριξης. Κοινή αγροτική πολιτική που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, να αποκατασταθούν αγροτικές υποδομές. Έως και 2,2 δισ. ευρώ στην χώρα σας. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλους πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα δημιουργήσουμε task force που θα ξεκινήσει σε δύο ημέρες. Είμαστε δίπλα σας για να αναδημιουργήσουμε ό,τι καταστράφηκε».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

“Ευχαριστούμε για την ταχεία σας ανταπόκριση. Στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές. Να επισημάνω τη βαρύτητα της κατάστασης. Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα υπέστη δύο τεράστιες φυσικές καταστροφές. Την πυρκαγιά και την κακοκαιρία Daniel. Eίχαμε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουμε δει στην ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν έχουμε ξαναδεί τόση καταστροφή στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές μας. Το σημαντικότερο είναι οι απώλειες ζωής και να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. Στηριζόμαστε στην Ευρώπη για αυτό, η οικονομία μας είναι σε πολύ κατάσταση. Είναι επείγον η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα αμέσως και μακροπρόθεσμα. Έχουμε πόρους που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Θα υπάρξουν και χρηματικοί πόροι από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης  Κυριάκος Μητσοτάκης: «Επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές από την Ελλάδα και το εξωτερικό»

Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψη του τέτοιες καταστροφές. Θα προσπαθήσω να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια από εκεί”.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «πρέπει να είμαστε πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή, απλά δεν απαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα».

Πηγή: reader.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi