Δήμος Καλαμαριάς: «Το Κυβερνείο και το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς δε θα γίνουν λεία φθηνών αγοραπωλησιών»

Παλατάκι Κυβερνείο Καραμπουρνάκι Καλαμαριά Θεσσαλονίκη αρχοντικό κτίριο εικόνα από ψηλά με χρήση drone

Η διοίκηση του δήμου καταγγέλλει τις ενέργειες της ΕΤΑΔ

Ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού εγγράφου σχετικά με την αξιοποίηση του Κυβερνείου από την ΕΤΑΔ, εξέδωσε ο δήμος Καλαμαριάς.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, ο δήμος Καλαμαριάς καταγγέλλει την ΕΤΑΔ πως “κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της για το Παλατάκι” και πως “τέτοιες ενέργειες και στάσεις είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν”.

Επίσης, ξεκαθαρίζει πως “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συνεχίσει την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο αποτελεί ανάσα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει λεία φθηνής αγοραπωλησίας”.

Η ανακοίνωση του δήμου Καλαμαριάς για το Κυβερνείο και το παραλιακό μέτωπο

Αναλυτικά, ο δήμος Καλαμαριάς αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Oι σημερινές εξελίξεις αναφορικά με το Κυβερνείο και τα σχέδια της ΕΤΑΔ να μετατραπεί σε «πολυτελές ξενοδοχείο και πολυχώρο διασκέδασης και πολιτισμού», δεν μπορούν παρά να μας προκαλέσουν οργή και να υπενθυμίσουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πώς η ΕΤΑΔ παλινωδεί ξανά και ξανά κατά περίπτωση.

Δείτε επίσης: Κυβερνείο – Παλατάκι: Tο εμβληματικό νεοκλασικό στην Καλαμαριά που ψάχνει τη χαμένη του αίγλη – Η ιστορία και τα πρόσωπα που το στιγμάτισαν (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Για ακόμα μία φορά, η ΕΤΑΔ κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της και αρνείται να καταθέσει ένα ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της. Στην περίπτωση του Κυβερνείου, ένα σχέδιο που οφείλει να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί το «Παλατάκι».

Διαβάστε επίσης  Καλαμαριά: Μαθήματα δημοκρατίας στα λύκεια μέσα από τη συνεργασία ΑΠΘ και Δήμου (ΦΩΤΟ)

Τέτοιες ενέργειες και στάσεις είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν σε δημοκρατίες, οι οποίες, μάλιστα, υποτίθεται πώς επενδύουν στο συμμετοχικό σχεδιασμό.

Με τα όσα αποκαλύπτονται μετά από κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ΕΤΑΔ αγνοεί και προσβάλλει βάναυσα τις τοπικές κοινωνίες, τα συλλογικά τους όργανα και τις Κινήσεις Πολιτών που παλεύουν να διασώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η ΕΤΑΔ «ξέχασε» βολικά και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να δημιουργηθεί στο χώρο του Κυβερνείου Μουσείο Διασποράς.

Ως Δήμος Καλαμαριάς επιμένουμε πως το Κυβερνείο πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες για χρήσεις κοινωφέλειας και πολιτισμού και καλούμε την ΕΤΑΔ σε μία ανοιχτή, δημόσια συζήτηση για την προοπτική της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συνεχίσει την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο αποτελεί ανάσα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει λεία φθηνής αγοραπωλησίας».