Επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη «Οι δρόμοι του κουδουνιού»

Μετά από τέσσερα χρόνια επιστρέφει η ευρωπαϊκή πομπή των κωδωνοφόρων στην Θεσσαλονίκη.

Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας με τίτλο «Οι δρόμοι του κουδουνιού» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015 και «πάγωσε» από το 2020 έως το 2023, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Μέσα σε αυτό το τρίωρο, 25 μπουλούκια από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια θα ξεκινήσουν με τη μορφή παρέλασης από τον Λευκό Πύργο και μέσω της παραλιακής οδού θα καταλήξουν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η κάθε ομάδα των κωδωνοφόρων θα παρουσιάσει μέσα από χορό και μουσική το έθιμο σε μικρούς και μεγάλους και θα παρασύρουν τους θεατές σ’ ένα ξέφρενο γλέντι.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουν οι κωδωνοφόροι στους δρόμους για να σκορπίσουν κέφι και να γίνουν ένα με τον κόσμο. Υπήρξε θετική διάθεση από τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και ετοιμαζόμαστε για την πομπή. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή μπουλούκια από Δράμα, Φλώρινα, Πέλλα, Θεσσαλία, Σκύρο, από Βουλγαρία και Ρουμανία» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διοργανώτρια του Φεστιβάλ και σκηνοθέτις Γιάννα Ευαγγελίδου.

Διαβάστε επίσης  "Η Γιορτή του Παραγωγού" στο σύγχρονο παντοπωλείο Olicatessen

Έκθεση – εργαστήριο με θέμα οι «Καμπάνες του Κόσμου»

Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, σε συνεργασία με το Περιπλανώμενο Μουσείο Πολιτισμών, μια ιδιαίτερη έκθεση – εργαστήριο με θέμα «Καμπάνες του Κόσμου» θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

60 αντικείμενα από 20 διαφορετικές χώρες, από τα κουδουνάκια κατσίκας της Κρήτης ως τα Κένογκ της Ινδονησίας, φέρνουν σε επαφή τους επισκέπτες με διαφορετικούς πολιτισμούς, που με τις δονήσεις και τις μικρές ιστορίες ταξιδεύουν τους ενδιαφερόμενους από την αρχαιότητα ως το σήμερα στον ηχηρό κόσμο της καμπάνας.
Η έκθεση «Καμπάνες του Κόσμου» είναι μια συλλογή με πάνω από 60 ιδιόφωνα μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο, τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να αγγίξουν και να παίξουν.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις για σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ