Θεσσαλονίκη: Γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια στο Σέιχ Σου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Κούλουμα Σέιχ Σου

Ο κόσμος απόλαυσε σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, Κούλουμα στο Σέιχ Σου.

Στα Κούλουμα στο Σέιχ Σου μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους εκατοντάδες μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνες και κρασί.

Μάλιστα, υπάρχει και μουσικό σχήμα που παίζει παραδοσιακά τραγούδια για να απολαύσει ο κόσμος τη σημερινή μέρα στο έπακρο, ενώ Σύλλογοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Γονείς με παιδιά επιχειρούν να πετάξουν τον χαρταετό, όμως παρόλο που υπάρχει ηλιοφάνεια, ελάχιστοι κατάφεραν να σηκωθούν, αφού δεν ευνοεί την δραστηριότητα η έλλειψη αέρα.

Δείτε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα τα Κούλουμα στο Ωραιόκαστρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Παρόλα αυτά, οι οικογένειες έχουν στρώσει στο γρασίδι και απολαμβάνουν τον καλό καιρό.

Δείτε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα τα Κούλουμα στο Ωραιόκαστρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Κόντρα στο πνεύμα της ημέρας που σηματοδοτεί την εκκίνηση της περιόδου της νηστείας πριν από το Πάσχα, καντίνες ψήνουν σουβλάκια.

Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν διοργανωθεί εκδηλώσεις για τα «Κούλουμα 2024», με πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορό. Αναλυτικά:

Στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού θα λάβει χώρα στον Κεδρηνό Λόφο (δάσος του Σέϊχ Σου – Πλ. Τσιάτρα) από τις 10:00 έως και τις 15:00, συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακών εδεσμάτων.

Στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θεατράκι του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους) από τις 11:00 μέχρι τις 15.00.

Το νόημα της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί κατ’έθιμο αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες