Τραγωδία στα Τέμπη: “Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς αυτήν κατάσταση”, λέει κοσμήτορας του ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΘ φοιτητές Τέμπη

Θρήνος για τους φοιτητές που έχασαν την ζωή τους

Εννέα φοιτητές του ΑΠΘ έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Μάλιστα, σχεδόν όλα τα τμήματα του ΑΠΘ μετρούν απώλειες, όπως και η Νομική.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Το ΑΠΘ θα δώσει τα πτυχία στις οικογένειες των 12 νεκρών φοιτητών

O Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κύριος Παναγιώτης Γκλαβίνης, μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ για το κλίμα που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, μετά το δυστύχημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Αριστοτέλειο, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση – όσο γίνεται – της ζημιάς σε όλους τους τομείς.

«Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς αυτήν κατάσταση. Θα ήθελα να μείνω στις αντιδράσεις των παιδιών» είπε αρχικά ο Παναγιώτης Γκλαβίνης και συνέχισε: «Γιατί εμείς τα βιώνουμε καθημερινά, είμαστε κοντά τους. Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις έχουν λάβει διαστάσεις ποιοτικά, διαφορετικές σε σχέση με τις άλλες φορές.

Είδαμε, τις προηγούμενες ημέρες διαδηλώσεις σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, όχι μόνο κεντρικά στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και είναι αυτό ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που κάνει διαφορετική την περίπτωση αυτή, όπως επίσης και πάρα πολλούς νέους ανθρώπους να συμμετέχουν αυθόρμητα σε αυτές τις διαδηλώσεις, οι οποίες δεν είναι ακριβώς διαδηλώσεις, αυτό που αποκαλώ, αν θέλετε επαγγελματικού τύπου, δηλαδή να είναι ομοσπονδίες, να είναι εργαζόμενοι, να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, τραπεζικοί».

«Τεράστιο πρόβλημα αποκατάστασης»

Τόνισε ότι: «Συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο, αρμοδιότεροι εμού, διαπιστώνουν – και μάλιστα από τις επιθέσεις στα μέσα ενημέρωση και σε εσάς τους δημοσιογράφους – έναν κίνδυνο επαναφοράς ενός κλίματος των αγανακτισμένων της εποχής του 2011. Αυτό αποτελεί κίνδυνο. Ξέρετε, τα κοινωνικά φαινόμενα πρέπει να τα προσέχει κανείς, δεν είναι εύκολο να βγάλει κανείς βιαστικά συμπεράσματα. Όμως, γεγονός είναι ότι οι νέοι που τους έχουμε δίπλα μας και αφουγκραζόμαστε την αγωνία τους, έχουν τεράστιο πρόβλημα αποκατάστασης.

Αυτό τους δημιουργεί ένα άγχος, απίστευτο από τη στιγμή που μπαίνουν στη σχολή. Προσωπική μου συμβολή σε αυτούς είναι ότι πηγαίνουμε step by step και κοιτάμε σήμερα πώς θα τελειώσουμε τα καθήκοντά μας, να πάμε καλύτερα αύριο. Δεν αρκεί τι θέλουν οι νέοι, τι θέλουν οι νέοι, ποιοι νέοι όμως, για να το δούμε λίγο αυτό και τι κάνει ένα κράτος το οποίο έχει να αξιοποιήσει τους νέους;»

Διαβάστε επίσης  Εφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και καθηγήτρια του ΑΠΘ, Τζίνα Πολίτη

«Οι καλύτεροί μας φεύγουν στο εξωτερικό»

Υποστήριξε πως είναι αναγκαιο κάθε κράτος αναπτυγμένο, δυτικό, ευρωπαϊκό να φροντίζει τους καλύτερους προκειμένου να μην του φύγουν στο εξωτερικό, όπως αυτή τη στιγμή συμβαίνει στην Ελλάδα. «Παλαιότερα οι νέοι, οι καλύτεροι μας, έμεναν εδώ και δοκίμαζαν την τύχη τους στην Ελλάδα. Από το 2010 και μετά το μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Οι καλύτεροι πλέον, φεύγουν συστηματικά στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το στοίχημα του ΑΠΘ και του ίδιου για την στιγμή που τα παιδιά θα επιστρέψουν μέσα στις αίθουσες αλλά οι απώλειες θα είναι φανερές δήλωσε ότι: «Eμείς ως ανώτατη εκπαίδευση – προσωπικά είμαι και αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – θα αναλάβουμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, να θεσμοθετήσουμε ένα πρόγραμμα υποτροφιών προκειμένου να διατηρηθεί, όπως είπατε, η μνήμη των παιδιών αυτών μεταξύ των συναδέλφων τους. Σε επίπεδο Πανεπιστημίου ο Πρύτανης μας, ο κ. Παπαϊωάννου, θα έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα στην ίδια κατεύθυνση».

Πηγή: ertnews.gr