2ος Πανελλήνιος Μαθητικός διαγωνισμός «KIDSSAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023»

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, από διάφορες πόλεις και σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο, το προσεχές Σαββατοκύριακο 01-02 Απριλίου 2023, θα κατακλύσουν το Πλανητάριο – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στο 6ο χλμ Θεσσαλονίκης Θέρμης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (07 Απριλίου) και ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Και αυτό για να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη «ΓΙΟΡΤΗ ΖΩΗΣ» στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό «KIDSSAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023» σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), ο οποίος αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023 είναι αποτέλεσμα της πολυετούς εκπαίδευσης μαθητών/μαθητριών – όλων των βαθμίδων – στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση θυμάτων από καρδιακή ανακοπή, τον οποίο οργανώνει και υλοποιεί η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και με την εθελοντική συμμετοχή 100+ πιστοποιημένων εκπαιδευτών!

Ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός ΚΑΡΠΑ είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν με έκδηλη χαρά, με μεγάλο ενθουσιασμό και με στόχο να κερδίσουν έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή για το σχολείο τους.

Οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί του «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», μαζί με την μέχρι τώρα εκπαίδευση συνολικά 130.562 μαθητών – γονέων και εκπαιδευτικών είναι η πιο ασφαλής και έξυπνη Εθνική επένδυση ζωής, για τα επόμενα 70 χρόνια στη χώρα μας, αλλά για να φθάσουμε σήμερα εδώ,
οφείλουμε πολλά και δημόσια ευχαριστώ «από καρδιάς» στους εθελοντές μας, στους εκπαιδευτές μας, στους μαθητές μας και όλους όσοι αγκάλιασαν τον Οργανισμό μας και πίστεψαν στο μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης και της ανιδιοτελούς αγάπης.

“Ευχαριστούμε από «καρδιάς» την διοίκηση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και του ΚέντρουΔιάδοσης Επιστημών και ΜουσείουΤεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για τη φιλοξενία των προπονήσεων και του διαγωνισμού” δήλωσε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» κ. Αναστάσης Στεφανάκης, προσκαλώντας όλους τους Θεσσαλονικείς να τιμήσουν με την παρουσία τους διαγωνιστικούς αγώνες, να χειροκροτήσουν τα παιδιά και να μοιρασθούν μαζί τους, την δύναμη της αποφασιστικότητας τους, την λαχτάρα της εγρήγορσης και της διασωστικής ετοιμότητας που κρύβουν μέσα τους, μπροστά σε κάθε ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

διαγωνισμός

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί του «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», αποτελούν, αναμφισβήτητα την ισχυρότερη μετεκπαιδευτική εμπειρία ζωής. Ενθαρρύνουν τις μαθητικές ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες και ενισχύουν μέσα από την εκπαίδευση τη σχέση των μαθητών, με τον εθελοντισμό, με τις πρώτες βοήθειες και με την κοινωνική αλληλεγγύη και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αξιολογήσουν τα ίδια τον εαυτό τους και το κυριότερο να τον εντάξουν από νωρίς στην κοινωνία των ενεργών πολιτών.

Όπως είναι γνωστό η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», συνέβαλε σημαντικά στο να τοποθετηθούν εκατοντάδες Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές σε πολλά σχολεία της χώρας καθιστώντας την λειτουργία του σχολείου, πυρήνα αλληλεγγύης και σημείο αναφοράς στην παροχή πρώτων βοηθειών στην τοπική κοινωνία, κατά το πρότυπο του «ανοικτού σχολείου».

Η διαγωνιστική διαδικασία ΚΑΡΠΑ, συμβάλλει καθοριστικά αφενός μεν στην άμεση παρουσία εκπαιδευμένων μαθητών – πολιτών, ως «Πρώτοι Ανταποκρινόμενοι – First Responders» στην αντιμετώπιση περιστατικών εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής αλλά και άλλων επειγόντων περιστατικών, όταν μια ζωή κινδυνεύει και αφετέρου στην αύξηση του αριθμού Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs), σε όλη τη χώρα – παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή των
θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό δεν απαιτείται καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών ή των σχολείων. Τα μπλουζάκια που θα φορούν οι συμμετέχοντες, τα μετάλλια, τα έπαθλα νικητών και ελαφρύ γεύμα για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους παρέχονται εντελώς δωρεάν.

Συνολικά θα διατεθούν στους νικητές εβδομήντα πέντε (75) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC), και τρεις (3) Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs).

Οι μαθητές/-τριες θα αξιολογούνται σε δεξιότητες (ΚΑΡΠΑ) πάνω σε κατάλληλα προπλάσματα αναζωογόνησης LittleAnneτου οίκου Laerdal, εξοπλισμένα με κατάλληλους αισθητήρες που συνδέονται με το λογισμικό QCPR της Laerdal, το οποίο παρέχει ακριβείς μετρήσεις επιδόσεων και επί τοις εκατό (%) βαθμολογία.

Οι οργανωτές αναλαμβάνουν εκ των προτέρων και εξ ολοκλήρου τη διαδικασία υλοποίησης του μαθητικού διαγωνισμού ΚΑΙ δεσμεύονται για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων όπως και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους οργανωτές ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με επιστημονική αξιοπιστία και με σεβασμό προς στην ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει, μέσα από έναν βιωματικό εύθυμο – παιδικό – νεανικό και αισιόδοξο τρόπο που να οδηγεί τα παιδιά στην ελπίδα για τη ΝΙΚΗ της ΖΩΗΣ, μέσα από την υιοθέτηση θετικών και εθελοντικών συμπεριφορών που προασπίζουν την διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 01 Απριλίου 2023
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΚΕΙΩΝ
07:00 Άφιξη εθελοντών
08:00 Άφιξη σχολείων, συνάντηση με μέντορες, έναρξη προπονήσεων
09:00 Faculty στο αμφιθέατρο (σχολεία, μέντορες, παρουσιαστές)
10:00 Έναρξη διαγωνισμού Λυκείων (Φάση 32, 16, 8)
13:30 Τελετή Έναρξης διαγωνισμού (Νίκη Στρατηλάτη, ομιλίες επισήμων)
14:00 Ημιτελικοί
14:15 Τελικοί
14:30 Τελετή Βραβεύσεων
* Στις 13:00 άφιξη ομάδων γυμνασίων, συνάντηση με μέντορες, έναρξη προπόνησης

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
15:00 Faculty στο αμφιθέατρο (σχολεία, μέντορες, παρουσιαστές)
19:00 Ημιτελικοί
19:15 Τελικοί
19:30 Τελετή Βραβεύσεων
ΚΥΡΙΑΚΗ, 02 Απριλίου 2023

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
07:00 Άφιξη εθελοντών
08:00 Άφιξη σχολείων, συνάντηση με μέντορες, έναρξη προπονήσεων
09:00 Faculty στο αμφιθέατρο (σχολεία, μέντορες, παρουσιαστές)
10:00 Έναρξη διαγωνισμού Δημοτικών Σχολείων (Φάση 32, 16, 8)
13:30 KIDSSAVE LIVES • Μια Απροσδόκητα Αισιόδοξη Ιστορία, Ομιλία Α. Στεφανάκης
14:00 Ημιτελικοί
14:15 Τελικοί
14:30 Τελετή Βραβεύσεων
15:00 Τελετή λήξης διαγωνισμού, Χρύσα Ρούσκα
15:15 Αποχαιρετισμός ομάδων – Ευχαριστίες στους εθελοντές Κ. Θεοδωράκογλου – Α. Σαμαράς
15:30 Λήξη διαγωνισμού, Μαρία Λαζαρίδου
ΑΡΙΣΤΕΙΑ – ΒΡΑΒΕΙΑ – ΕΠΑΙΝΟΙ

ΌΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ!! Όλοι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές/-τριες θα λάβουν ένα αναμνηστικό κιτ, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής: ένα κοντομάνικο μπλουζάκι με τα απαραίτητα αναγραφόμενα στοιχεία του Μαθητικού Διαγωνισμού, τη Βεβαίωση Συμμετοχής τους και ένα χρυσό μετάλλιο.

Για τα σχολεία που θα ξεχωρίσουν φτάνοντας στις τρίτες θέσεις του μαθητικού διαγωνισμού τόσο από την Πρωτοβάθμια, όσο και από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα κερδίσουν πέντε (5) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC), για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή και τους γονείς.

Για τα σχολεία που θα διακριθούν στις δεύτερες θέσεις αυτού του μαθητικού διαγωνισμού θα είναι σε θέση να λάβουν δέκα (10) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS| ERC). Τα σχολεία που οι μαθητές τους κατόρθωσαν να ανέλθουν στην πρώτη θέση σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο θα κερδίσουν ως έπαθλο από έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED) για το σχολείο τους και δέκα (10) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS| ERC).