Στρεπτόκοκκος: Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι των γονέων;

παιδί πυρετός

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα καθώς ο στρεπτόκοκκος έχει κάνει την επιστροφή του και δεν είναι λίγοι οι γονείς που φοβούνται για τα παιδιά τους.

Ο θάνατος του 8χρονου αγοριού ανέσυρε μνήμες από τους θανάτους άλλων έξι παιδιών από στρεπτόκοκκο το προηγούμενο διάστημα και παρά την ψύχραιμη στάση των επιστημόνων, η ανησυχία είναι έκδηλη.

Πόσο συχνές είναι οι πιθανές επιπλοκές, που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο; Πώς μεταδίδεται η συγκεκριμένη μικροβιακή λοίμωξη; Ποια είναι τα συμπτώματα; Αυτά θέλουν, να μάθουν, μεταξύ άλλων, οι γονείς, μετά την ανακοίνωση του τραγικού περιστατικού με τον θάνατο του 8χρονου στο νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού”.

Είναι λογικό να φοβούνται οι γονείς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε χρόνο, δυστυχώς, πεθαίνουν παιδιά από στρεπτόκοκκο. Όπως εκτιμούν, ενδεχομένως ένας συνδυασμός ιώσεων και βακτηριακών λοιμώξεων να έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται περιστατικά διεισδυτικής νόσου, δηλαδή της νόσου που μπορεί να κάνει βακτηριαιμία (παρουσία βακτηρίων στο αίμα) ή άλλες επιπλοκές και να καταλήξει ο ασθενής σε θάνατο.

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο στέλεχος του στρεπτόκοκκου πιο ανθεκτικό. Πρόκειται για μια μικροβιακή λοίμωξη, που κάποιες φορές δημιουργεί αμυγδαλίτιδα, που ορισμένες φορές κάνει σηψαιμία.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε να γίνεται συστηματική καταγραφή των διεισδυτικών λοιμώξεων, ανεξαρτήτως έκβασης. Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον Οργανισμό όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, έτσι ώστε να γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση και καταγραφή.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων

Ο θάνατος του 8χρονου έχει θέσει σε συναγερμό τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας. Το τελευταίο διάστημα πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από διάφορες λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού. Αν επιβεβαιωθεί από τη νεκροψία και τις καλλιέργειες των βιολογικών υγρών του 8χρονου αγοριού σχέση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο με την απώλεια της ζωής του, θα καταγραφεί ως ο έβδομος θάνατος.

Ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:

μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο

μέσω του βήχα και του φτερνίσματος

από μια πληγή.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, αλλά, παρόλα αυτά, να μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος διασποράς είναι μικρότερος, από όταν κάποιος έχει συμπτώματα.

Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, στους μαλακούς ιστούς και στην αναπνευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

• αμυγδαλίτιδα
• φαρυγγίτιδα
• οστρακιά
• μολυσματικό κηρίο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Οι πιθανές επιπλοκές

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη, που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η λεγόμενη νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το λεγόμενο στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Πηγή: healthstories.gr

Πηγή φωτό: pixabay