Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν στερείστε ύπνο;

Δεν χρειάζεται πολύ, αρκεί μια άγρυπνη νύχτα για να καταλάβουμε με την πρώτη στιγμή πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος.

Κι ενώ η έλλειψή του επηρεάζει την διάθεσή μας, μπορεί ακόμα και να βλάψει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον, η απώλεια ύπνου για μεγάλες περιόδους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και για άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Στην νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Proteome Research, οι ερευνητές εντόπισαν σε πειραματόζωα μια προστατευτική πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο μειώνεται με τη στέρηση ύπνου, οδηγώντας σε νευρωνικό θάνατο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε νευρολογική βλάβη στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μάθηση και την μνήμη.

Γιατί η αϋπνία βλάπτει τον εγκέφαλο

Για να κατανοήσουν καλύτερα που οφείλεται η νευρολογική βλάβη, οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στην αφθονία των πρωτεϊνών και του RNA, το οποίο περιέχει γενετικά κωδικοποιημένες οδηγίες που προέρχονται από το DNA. Με αυτόν τον τρόπο, σε προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει ορισμένοι παράγοντες που συνδέουν την απώλεια ύπνου με τη βλάβη.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν αξιολογώντας πόσο καλά μπορούσαν να περιηγηθούν τα πειραματόζωα σε έναν απλό λαβύρινθο και πόσο καλά μάθαιναν να αναγνωρίζουν νέα αντικείμενα μετά από στέρηση ύπνου για δύο ημέρες.

Αυτή η προσέγγιση οδήγησε τους ερευνητές στην πλειοτροφίνη, η οποία ήταν μειωμένη στα πειραματόζωα που στερούνταν ύπνου. Μέσω μιας ανάλυσης του RNA, η ομάδα αναγνώρισε τη μοριακή οδό μέσω της οποίας η απώλεια πλειοτροφίνης προκαλεί τον θάνατο των κυττάρων στον ιππόκαμπο.

Όταν εξέτασαν γενετικές μελέτες σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι η πλειοτροφίνη εμπλέκεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αυτή η έρευνα αποκάλυψε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο ο ύπνος «θωρακίζει» τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι σημειώνουν επίσης ότι τα επίπεδα πλειοτροφίνης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δείκτης γνωστικής εξασθένησης που προκύπτει από την αϋπνία.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay