Αγιος Αχίλλειος Πρεσπών: Ενα θαύμα της φύσης

Νησάκι σπάνιας φυσικής ομορφιάς και πλούσιας βιοποικιλότητας.

Σήμα κατατεθέν των Πρεσπών είναι αναμφισβήτητα το γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Δεν μπορεί να επισκεφθείς την περιοχή και να μη διασχίσεις την 800μ. ξύλινη πλωτή γέφυρα για να βρεθείς στο… κέντρο του κόσμου. Εσύ και η φύση! Μόλις 11 σπίτια υπάρχουν στον οικισμό του (μάλιστα ο θρύλος λέει πως εάν χτιστεί άλλο θα πέσει), δεν κυκλοφορούν αμάξια και το μόνο που ακούς είναι τον ήχο του ανέμου και το κελάηδισμα των πουλιών.

FIL 3326

0512PRESP 1

Αρχαίος οικισμός, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, μισοερειπομένα κτίσματα και λασπωμένα δρομάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο Αγιος Αχίλλειος βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε παλαιότερες εποχές, ολόκληρο το νησάκι ήταν κάστρο.

FIL 3343

0512PRESP 9

Προστατευμένος υγροβιότοπος
Εκτός φυσικά από τις πηγές, η περιοχή διαθέτει μεγάλο οικοσύστημα με πλούσια βιοποικιλότητα όπως δάση βελανιδιάς, αρκούδες, αγριoγoύρουνα, λύκοι, ζαρκάδια, γεράκια, κίσσες, δρυοκολάπτες κ.ά. Όμως, τα θαύματα της φύσης δε σταματούν εδώ. Ανεξερεύνητα σπήλαια ξεπροβάλλουν ενώ το νησί προσφέρεται για ιδιαίτερη θέα όπως και οι τοποθεσίες Δασερή και Κρίνα, που υπάγονται σε αυτό.

Διαβάστε επίσης
«Απλώνεται» στη χώρα ο κορονοϊός - Ολη η γεωγραφική κατανομή

FIL 3300

0512PRESP 5

0512PRESP 7

Η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου
Η περιοχή φημίζεται για την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα. Κτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και εκεί μεταφέρθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα τα λείψανα του επισκόπου της Λάρισας, Αγίου Αχιλλείου. Είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και αποτέλεσε για πέντε αιώνες τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακριά και εκεί η θέα είναι πραγματικά υπέροχη.

FIL 3301

FIL 3302

FIL 3305

FIL 3344

FIL 3368

FIL 3339

0512PRESP 2

0512PRESP 3

0512PRESP 4

0512PRESP 6

0512PRESP 8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *